Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çinli ASIC Firması, Eğer Hükumet Yaptırımları Artarsa Yapay Zeka Endüstrisine Döneceğini Bildirdi

Bloomberg’in 17 Mayıs tarihli haberine göre, Çin’deki mevcut kripto para hakkında hükumet baskıları yüzünden, Çinli ASIC çipi üreticisi Bitmain alternatif bir gelir kaynağı olarak yapay zeka alanına geçiş yapmakta.

Çin’in kripto para yaptırımları geçtiğimiz yılın sonbahar döneminde ilk dijital para arzlarının (ICOs) yasaklanmasını ve bu Ocak ayında ”borsa-benzeri hizmetlerin” da yasaklanıp son olarak Şubat ayında yabancı kripto para borsalarının da kökten yasaklanması ile taçlanmıştı.

Bitmain çeşitli kripto para birimi madenciliği yapabilen madencilik ekipmanları ile işlemci çipleri üretmekte. Bu kripto para birimlerine Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), ve altkoin olan Monero da dahil. Ancak firmanın Mart ayı sonu gibi Monero madencilik ekipmanı olan Antminer’ı piyasaya sürmesinden sonra Monero, ASIC-geçirmez doğasını korumak amacıyla sürüm güncellemesine gitmişti.

Bitmain’in eş başkanı Jihan Wu, Bloomberg ile yaptığı pek sık olmayan röportajlarından birisinde ”yapay zeka çok fazla hesaplama” gerektiğinden bu alanın ASIC üreticileri için alternatif bir seçenek olmasının doğal olmasını ifade etti.

”Çinli bir şirket olarak hazırlıklı olmalıyız.”

Bitmain’in Ekim ayı gibi satmaya başladıkları  Sophon BM1680 çipi, Nvidia’nın ve Advanced Micro Devices (AMD) firmasının çıkardıklarına göre daha ucuz bir şekilde makine öğrenimini hızlandırabilir ancak onlar kadar güçlü bir cihaz değil.

Önümüzdeki 5 yıl içerisinde yapay zeka çiplerinin Bitmain’in kar oranında %40′dan daha fazla paya sahip olabileceği tahmininde bulunan Wu, Bloomberg’e, Bitmain’in ”yeterince iyi sahip çıkamadıkları bir şey yapmaya çabaladıklarını” belirtti.

Bu yılın Şubat ayının sonlarında yayınlanan bir araştırma dört yıllık bir firma olan Bitmain’in 2017 yılındaki işlem hasılatından 3 ile 4 milyar dolar arası kar elde ettiğini ve bunun 27 yıllık bir şirket olan Nvidia’nın aynı zaman periyotunda elde ettiği 3 milyar dolara kıyasla ciddi anlamda iyi bir miktar olduğu apaçık ortada.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment