Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela ABD Yaptırımlarından Kaçınmak İçin Rus Bankasını Kullanıyor

Bazı kaynaklara göre Venezuela, ABD tarafından uygulanan yaptırımlardan kaçınmak için yüzde 49 hissedarı olduğu bir Rus bankasını kullanıyor.

Moskova’daki Bankada Petro Satışı

14 Mayıs’ta çıkan haberlere göre Evrofinance Mosnarbank adlı banka, Petro satın alarak yatırım yapmaya imkan tanıyarak böyle bir imkan sunan tek uluslararası ortak durumuna geldi.

Venezuela ile Rusya arasında Petro konusunda belli başlı anlaşmaların yapıldığına ve iki ülke arasında düzenli bir işbirliği yürütüldüğüne dair çeşitli söylentiler bulunuyor. Bir Rus bankasının da Petro’ya yatırım yapmaya olanak sunmaya başlaması bu söylentilerin doğruluğunu güçlendiriyor.

Evrofinance Mosnarbank’ın hisselerinin yüzde 49’u Venezuela hükümetinde, geri kalan yüzde 51’lik kısım ise Gazprombank ve VTB adlı devlet destekli Rus bankaları arasında paylaştırılmış durumda. Venezuela bankanın hisselerini ilk olarak 2011 yılında satın almıştı.

Şimdi de Petro’ya yatırım yapmak isteyen Rus vatandaşlar, Evrofinance’te Venezuela hükümeti tarafından belirlenmiş bir hesaba bin euroluk ödeme yaparak bu isteklerini gerçekleştirebilirler.

Rusya, Hindistan ve Petro

ABD’li bazı uzmanlar Rusya ile Venezuela hükümetleri arasında Petro üzerinden gerçekleşen yakınlaşmanın tamamen ABD tarafından yaptırımlardan kaynaklandığını düşünüyorlar. ABD Adalet Bakanlığı’ndaki banka bütünlüğü biriminin eski başkanı olan Claiborne W. Porter bu konuyla ilgili şöyle bir yorumda bulunmuştu:

“Rusya ve Venezuela tıpkı oyun parkındaki çocuklar gibi ABD yaptırımlarıyla mücadele ederek kabadayının tekiyle ortakça savaştıklarını düşünüyorlar ve bir araya gelerek bir cephe oluşturmaya çalışıyorlar.”

ABD Başkanı Trump bundan bir süre önce ABD’li vatandaşların Petro satın almalarını ve satmalarını yasaklamıştı. Venezuela hükümeti Trump tarafından alınan bu kararın ardından Hindistan’daki birkaç borsayla irtibat kurmaya başlamışlardı.

Hindistan merkezli kripto para borsalarından olan Coinsecure’un CEO’su Mohit Kalra Nisan ayının sonlarında konuyla ilgili bir açıklama yapmış ve Venezuela hükümetinin, Hindistan’a ödemelerde Petro kullanılmasıyla şartıyla petrolde yüzde 30 gibi bir indirim sunduğunu söylemişti. “Farklı ülkelere gidip tekliflerde bulunuyorlar” diyen Kalra şöyle ekledi:

“Hindistan hükümetine verdikleri teklif şudur: siz Petro satın alın biz de petrol ticaretinde size yüzde 30 indirim verelim.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment