Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dolar Rekor Tazeledi: Nereye Kadar Gidecek?

Yerli yatırımcı bir yandan altın fiyatını takip ederken bir yandan da döviz kurunu takip ediyor. Geçtiğimiz haftalarda yükselen dolar rekor kırmaya devam ediyor. Günü 7,39 liradan açan dolarda yükseliş devam edecek mi?

Dolar geçen hafta 7,36 liraya kadar çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Fakat dolar bugün itibarıyla rekor tazeledi ve 7,39 seviyesini gördü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geçen hafta döviz kurundaki gelişmeleri “yakından takip ettiğini” duyurdu ve bunun ardından likidite imkan limitlerini sıfırladığını açıkladı.

Dolar Rekor Tazeledi

Dolar bugün 7,39 lirayı görerek rekor tazelemiş oldu. Döviz kurundaki bu artış sosyal medyanın gündemine oturdu. Twitter’da neredeyse 5 bin kişi dolar etiketiyle paylaşım yaptı ve doların TL karşısında değer kazanmasını yorumladı.

Piyasalar perşembe günü düzenlenmesi beklenen Para Politikası Kurulu toplantısının öncesinde bir hayli hareketliler. Yerli piyasalarda tüm gözler perşembe günkü bu açıklamalara çevrilmiş durumda. Reuters’ın haberine göre uzmanlar bu toplantıda faiz artırımı kararının alınmayacağını düşünüyorlar. Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırma hamlelerine dikkat çeken Credit Suisse uzmanları faiz oranınının %8.25 seviyesinde sabit tutulacağını düşünüyorlar.

TCMB geçen hafta ağustos ayı beklenti anketinin sonuçlarını yayınladı. 60’dan fazla uzmanın katıldığı bu ankette yıl sonu dolar beklentisinin 7,34 lira olduğu açıklandı. Ayrıca bir önceki ankette yüzde 10,22 olarak açıklanan enflasyon beklentisi, yüzde 10,82’ya çıktı.

Dolar Neden Yükseliyor?

Bazı uzmanlar dolar kurundaki bu yükselişi Koronavirüs vakalarındaki artışla ve perşembe günü açıklanması beklenen kararlarla açıklıyorlar. Fakat Borsa İstanbul’un eski başkanı İbrahim M. Turhan, döviz kurundaki artışın daha farklı sebeplere de bağlı olduğunu düşünüyor. Doların neredeyse 7,40 seviyesine gelmiş olmasını yorumlayan Turhan, bu yükselişe sebep veren şeyleri şu şekilde sıralıyor:

  • Merkez Bankası karşılıksız para basıyor,
  • Parasal genişlemede ölçü yok,
  • Rezervlerdeki erime endişe verici,
  • TL’nin reel faizi çok düşük.

TCMB geçen hafta Haftalık Para ve Banka İstatistiklerini yayınlayıp rezervlerini açıkladı. Buna göre Merkez Bankası’nın 7 Ağustos’taki brüt döviz rezervleri bir önceki haftaya kıyasla 79 milyon dolar azalıp 46 milyar 594 milyon dolara indi. TCMB aynı raporda toplam rezervlerinin ise 1 milyar 579 milyonluk artış olduğunu duyurdu.

Dolar Yeni Bir Rekor Kıracak mı?

Yatırımcılar dolar kurunun neden bu kadar yükseldiğinin yanı sıra yükselmeye devam edip etmeyeceğini de merak ediyorlar. Bazı uzmanlar dolar kurundaki yükselişin önümüzdeki aylarda devam edebileceğini, dolara karşı alınacak önlemlerin yetersiz kalacağını düşünüyorlar.

Twitter’da büyük bir takipçi kitlesi bulunan Selcoin bir süredir doların 7,30 seviyesini aştıktan sonra hızla yükselmeye başlayacağını söylüyor. TCMB’nin önümüzdekia ylarda faizi artırmak zorunda kalacağını söyleyen Selcoin; bunun dolardaki artışı durdurmayacağını ve doların zamanla 8 lirayı geçebileceğini düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment