Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Warren Buffett Gerçekten Altın Aldı mı?

Berkshire Hathaway yöneticisi Warren Buffett Goldman Sachs hisselerini bırakıp altın hisselerine yönelince finans dünyasında adeta şok etkisi oluştu. Dünyanın en zengin isimlerinden biri olan Warren Buffett’ın artık bir altın yatırımcısı olup olmadığı büyük bir merak konusu.

Milyarder yatırımcı Warren Buffett, geçtiğimiz aylarda elindeki birçok bankanın hissesini satışa çıkardı ve bunların yerine dünyanın en büyük ikinci altın madencisi olan Barrick Gold Corporation’dan, toplam değeri 563.5 milyon doları bulan, 20 milyondan fazla hisse satın aldı.

Bu hamlenin piyasanın ilgisini çekmesinin aslında 2 basit sebebi var. Bu sebeplerden ilki Buffett’ın altınla ilgili geçmişte yaptığı açıklamalar. Yatırımcı geçmişte, altına yatırım yapmayı mantıklı bulmadığını çünkü altının geniş kapsamlı bir kullanım alanı olmadığını belirtmişti. Buffet altın yatırımının bir çiftlik ya da şirket gibi aktif bazda bir üretkenlik barındırmadığını vurgulayarak altın yatırımcılarını uyarmaktaydı. Haliyle doğrudan madene olmasa da bir altın şirketine yatırım yapması dikkatlerden kaçmadı.

Bir diğer sebep ise Buffett’ın şirketi Berkshire Hathaway’in bu hamlesinden sonra Barrick Gold şirketinin hisselerinde yaşanan güçlü yükseliş. Barrick Gold hisseleri bu yıl genelinde %45 değer kazandı. Buna karşılık altın ise yılbaşından beri değerini %30 oranında artırdı.

Bu Hamle Sektörü Altına Yönlendirebilir

Euro Pacific Capital CEO’su ve analist Peter Schiff sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, Buffett’ın Barrick Gold’dan hisse satın alma kararının ana portföy yöneticilerinin gözünde sektörü meşrulaştıracak bir hamle olduğunu söylüyor. Yani aslında, zamanında altının aktif bir kullanım alanı olmadığını düşünen Buffett’ın dahi yaptığı bu yatırımla artık, piyasadaki daha fazla büyük yatırımcı bu madene bir yeşil ışık yakabilir.

Barrick Gold Corporation Nedir?

Barrick Gold Kanada merkezli altın ve bakır madenciliği yapan bir şirkettir. Barrick Gold faaliyetlerini uluslararası çapta, 13 ülkeden ve 16 sahadan yürütmektedir. ABD’den Dominik Cumhuriyeti’ne, Suudi Arabistan’dan Zambiya’ya kadar geniş çaplı bir madencilik ağı bulunmaktır. Şirketin 2020 yılında 4,6 – 5 milyon ons altın ve 500 milyon pounda yakın bakır çıkartması bekleniyor.

Barrick Gold’un şirket hisseleri bu yılın başında 18 dolardan değerlendiriliyordu. Mart ayında Dünya genelindeki birçok piyasayı etkileyen düşüş, Barrick Gold’u da etkiledi ve şirketin hisse fiyatı 16 dolara kadar düştü. Fakat Barrick Gold ilerleyen haftalarda hızla büyümeye başladı. Geçen hafta neredeyse 30 dolardan satılan Barrick Gold hissesi şu anda 27 dolardan değerlendiriliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment