Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ekran Kartı İle Bitcoin Gold Kazmak

Resmi tarih olarak 25 Ekim’de akifleştirilecek olan Bitcoin Gold (BTG), blok zincirinden ayrılmak için geri sayıma devam ediyor. Tam olarak 491407. blok üretildiğinde artık Bitcoin Gold fork işlemi gerçekleşmiş olacak.

Bitcoin Gold Nedir ?

Bitcoin Gold geliştiricileri tarafından Satoshi Nakamoto‘nun merkezsizleşme felsefesine dayandırılarak Bitcoin Blockchain’inden ayrılarak ürettikleri yeni bir para birimidir. BTG sahip olduğu algoritma sayesinde artık ekran kartları ile kazılabilecek. 25 Ekim’de madenciler ilk blok zincirini oluşturmak için harekete geçerek emek kanıtı (proof-of-work) algoritmasıyla yeni bir fork‘u gerçekleştirecek.

BTG Neden Doğdu ?

Bitcoin SHA256 algoritması kullandığı için sadece ASIC miner ile kazılabiliyor. Bilindiği üzere ASIC pazarında en büyük üretici konumunda olan BITMAIN piyasayı uzun süredir domine ediyor. Yıllar içerisinde bu durum tekelleşmeyi beraberinde getirdi. Küçük yatırımcılar artık sisteme dahil olmaz hale geldiler.

BTG Kazmak

Yapılan duyuruya göre BTG ilk olarak geliştiriciler ve madenci havuzlarıyla beraber blok zincirini oluşturacak. Sistem kararlı bir yapıya büründüğü zaman ekran kartlarımızla artık BTG kazabileceğiz. Bu durumu mümkün hale getiren olay artık geliştiricilerin SHA256 algoritması yerine EQUIHASH kullanması. Edindiğim bilgiye göre havuzlar 1 Kasım‘dan itibaren kullanıcılara açılmış olacak.

Ethereum’da artan zorluk derecesi ve yaşanan fiyat istikrarsızlığı yüzünden artık eski çekiciliğini kaybetmiş durumda. BTG yeni bir para birimi olduğu için ve ekosistemi henüz gelişmediği için sistem zorluğu oldukça düşük olacaktır. Bu sayede ciddi oranda madenci sisteme dahil olabilir. BCH SHA256 algoritması kullandığı için Türkiye’de çok fazla kazılamıyor. Ekran kartı madencilerinin duyuruları takip etmesini öneriyorum.

Madencilik

Kullanılacak madencilik ekipmanı ile ilgili çok net bir bilgi bulunmuyor. Minergate ve Nicehash kendi yazılımlarına sahip. Muhtemelen havuz açıldığında yazılım güncellemesi ile destek verilecektir. Kullanılan Equihash algoritması ile Claymore, Genoil, QTminer tarafından destek geleceğini düşünüyorum.

Aşağıda BTG desteği veren madencilik havuzlarının listesini bulabilirsiniz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment