Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fransa’da 15 Kripto İnternet Sitesi Kara Listeye Eklendi

Fransız menkul kıymetler borsasını düzenlemekten sorumlu olan Autorite des Marches Financiers (AMF) kurumu geçtiğimiz 15 Mart günü yapmış olduğu bir basın açıklamasında, 15 kripto para birimi ve kripto varlık yatırım sitesini daha kara listelerine eklendiğini bildirdi.

Yapılan basın açıklamasında listelenen şirketlerin “Sapin II Kanunu”na uymadığı gerekçe gösterilerek şu açıklama yapıldı:

“Mali bir gelir sağlama ihtimali olan veya benzer bir ekonomik etki yaratabilecek olan çeşitlik varlıklar için yapılan aracılık faaliyetlerini öne çıkaran yatırım teklifleri artık uygulanmaya koymadan önce AMF’nin kontrolünden geçirilecek. Buna bağlı olarak AMF bir kayıt numarası tahsis etmeden önce hiçbir şirket direkt olarak Fransa’da pazarlama yapamayacak.”

Basın toplantısında listelenmiş olan 15 şirket, yeni çıkartılan düzenlemeye rağmen Fransız halkına, kendi yatırım fırsatı gibi gösterilen hizmetlerinin reklamını ve pazarlamasını yapmaya devam etmişti. Kara liste ayrıca yasa dışı bir şekilde değerli madenlerin, şarabın ve pırlantaların birer yatırım aracı olarak kullanan şirketleri de kapsamakta.

Yapılan açıklamada ayrıca tüketicilere, reklam ne olursa olsun yüksek getiri sağlayabilecek bir yatırımın her zaman için yüksek risk faktörü de içerdiğini akıllarında tutmaları konusunda bir uyarı bulundu. Ayrıca tüketicilere yatırım yapmadan önce şirketin veya aracı firma hakkında olabildiğince bilgi edinmeleri gerektiği ve sadece ve sadece tam olarak anladıkları ürünlere yatırım yapmaları konusunda tavsiyelerde bulunuldu.

Fransız düzenleyicileri tarafından atılan bu adım, Fransız Hükumetinin kripto para birimleri için izlemekte olduğu kuşkucu yaklaşımına uygun bir hareket gibi gözükmekte. Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Bank of France‘ın genel müdürü Francois Villeroy de Galhau yayımlamış olduğu bir uyarı yazısında Bitcoin’e yapılacak yatırımların büyük risk teşkil ettiğini söylemişti. Ayrıca Bitcoin’in spekülatif bir varlık olduğunu ve ne bir para birimi ne de bir dijital para birimi olduğunu iddia etmişti.

Ocak ayında ise Fransız Maliye Bakanı Bruno Le Maire, açık bir şekilde Bitcoin eleştirmeni olan Jean-Pierre Landau‘yu kripto para birimlerini düzenlemek için kurmuş olduğu bir ekibin başına getirmişti. Landau yaptığı bir eleştiride Bitcoin’i modern zamanın “Lale“si olarak adlandırmıştı. Burada 17. yüzyılda Avrupa’da yaşanmış olan Lale Çılgınlığı‘na atıfta bulunmuştur.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment