Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan’ın Delhi Yüksek Mahkemesi, Güncel Kripto Para Yasaklaması Hakkında Merkez Bankasını İfadeye Çağırdı

Yerel haber kaynağı Times of India’nın 22 Nisan tarihi itibariyle yayınladığı bir habere göre, Delhi Yüksek Mahkemesi, geçenlerde Hindistan Rezerv Bankasının (RBI) kripto paralarla yapılan işlemlerin durdurulması kararı hakkında, anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle, Hindistan Rezerv Bankası’na, Maliye Bakanlığına ve Mal ve Hizmetler Vergisi Konseyine(GST) ihtar çekti.

Yargıtayın bu kararı ise geçen hafta Kali Digital tarafından yapılan başvuru ve dava üzerine geldi. Hindistan Rezerv Bankası 5 Nisan’da artık kripto para birimleri ile işlem yapan herhangi bir kurumsal veya bireysel müşteriye hizmet vermeyeceğini belirten bir genelge yayınladı ve hemen buna cevap niteliğinde bir Change.org imza kampanyası başlatılıp bu kampanyada, basın saatine göre, 43,000 civarında imzaya ulaştı.

Ağustos 2018’de piyasaya giriş yapması beklenen CoinRecoil isimli kripto para borsasını yöneten Kali Digital, Hindistan Merkez Bankasının bu kararının anayasanın 19 (1) (g) maddesine – vatandaşların herhangi bir mesleki, ticari veya, uğraşı ile ilgilenebilme özgürlüğü – ve 14 nolu – eşit bireyler arasında ayrımcılığın yasaklanması – maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. Delhi Yüksek Mahkemesinin kararı ise Yargıç S. Ravindra Bhat ve A. K. Chawla tarafından olaya dahil olan 3 tarafın 24 Mayıs tarihine kadar savunmalarını sunmaları şeklinde oldu.

Yerel bir haber kaynağı olan The Economic Times’da yayınlanan bir yazıya göre Kali Digital, Hindistan Merkez Bankasının bu hareketinin CoinRecoil’in iş yapabilme olanağını anayasaya aykırı bir şekilde önlediğini düşünmekte.

”Yayınlanan bu genelgeye göre, davacı (Kali Digital) Kripto para borsası ‘CoinRecoil’i yönetebilmek için hiçbir banka hizmetinden faydalanamayacak. Bu tür bankacılık hizmetleri davacı için olmazsa olmaz konumunda. Ve sonuç olarak bu iş (CoinRecoil) […] tabiri caizse ‘ölü doğmuş’ bir iş haline geldi.”

Times of India’nın haberine göre, Kali Digital açtığı davada GST’yi de iddianameye kattı çünkü ‘kripto para birimlerine uygun düzenlemeler getirilmesi” konusunda yaptıkları işlemler o kadar başarısız ve yetersizdi ki, bunun sonucunda kripto para bağlantılı mal varlıkları üzerindeki belirsizliğin artmasına sebep olup davacının gelecekte yapacağı işi olumsuz olarak etkilemeye yetti de arttı bile.

Teknoloji yatırımcısı ve kripto para hayranı Tim Draper’da, RBI’nin bu genelgesine olumsuz bir tepki vererek, yaptığı bir röportajda Hindistan hükumetinin kripto para birimlerini yasal para olarak kabul etmemesinin ”en aptalca şey” olduğunu ve Başbakan Narendra Modi’ye, RBI’nin kripto para üzerindeki yasaklamasının ”kallavi bir hata” olduğunu belirttiğini söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment