Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İddia: Binance, FBI Soruşturması Geçiriyor

Dünyanın en büyük kripto para borsalarından birisi olan Binance, bugün Forbes tarafından yayınlanan bir haber ile sarsıldı. 29 Ekim tarihinde  yayınlanan Forbes makalesinde Binance’in şu an FBI ve ABD’nin gelir idaresi kurumu IRS tarafından soruşturma altında olduğu belirtiliyor.

Forbes konu hakkında yaptığı açıklamada Tai Chi isimli bir dokümanın bu iddianın temeline dayandığını belirtti. Şu an hukuk firmaları ve muhasebe firmaları arasında gezindiği söylenen evrak, iddiaya göre FBI ve IRS’in de dikkatini çekti. Forbes bu konu hakkında yaptığı açıklamada Washington D.C. içerisindeki bir FBI ajanına telefonla ulaşıldığını, ilk başta Binance ile ilgili iddianın reddedildiğnii ancak daha sonra ajanın resmi bir şekilde “yorum yok” cevabını verdiğini belirtti.

binance-coktu-borsa-ceo

Söz konusu “Tai Chi” dokümanı ise 2018 yılına dayanmakta ve bu evraka göre Binance’in “Bait-and-Switch” olarak adlandırılan bir kandırmaca yöntemini kullandığı belirtiliyor. Bu kandırmacanın ise yatırımcılara değil, ABD’deki regülatörlere yönelik olduğu vurgulanmakta.

Eski Binance çalışanı Harry Zhou’nun bu planın arkasındaki asıl isim olduğu iddia ediliyor. Kendisinin daha önce de Amerika içerisindeki Çinli kripto para borsalarına yardım ettiği biliniyor. Sızdırılan dokümanda Binance’in ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) da dahil ABD’nin finansal regülatörlerinden onay almayı beklemediği görülüyor. İddiaya göre Binance bunun yerine regülatörleri kandırmak ve başka yollardan işlemlerine devam etmek için ara yollar aramış.

Binance CEO’su İddiaları Yanıtladı 

Binance’in ABD’deki yatırımcıların borsaya ulaşabilmesini sağlamak için kullanıcılara VPN kullanma önerisinde bulunduğu bile iddia ediliyor. 2019 yılında BitMEX kripto para borsası da benzer bir sorun yaşamış ve CFTC tarafından soruşturma başlatılmıştı. BitMEX’in ABD içerisindeki kullanıcılara VPN aracılığıyla hizmet verdiği ve Binance’in de bunu bir süre kullandığı belirtiliyor.

Binance CEO’su Changpeng Zhao ise anında konuyla ilgili açıklama yaptı. CZ bunun tamamen FUD olduğunu belirtip makaledeki detayların yanlış olduğunu ifade etti. İsteyen herkesin böyle bir doküman oluşturabileceğini belirten CZ, bunun güvenilir olmadığını ve iddiaların yersiz olduğunu ima etmekte.

Binance’in FBI soruşturması altında olduğu iddiası bile kripto para yatırımcıları için hafif çaplı bir panik yaratabilir. Bu da olayın nasıl devam edeceğinin merak edilmesine yol açıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!