Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İngiltere Bankası’nın Yöneticisi: Kripto Paralar Risk Teşkil Etmiyorlar

İngiltere Bankası’nın yöneticisi Mark Carney Toronto’da gerçekleşen Kanada Gelişim Zirvesi’nde yaptığı konuşmada kripto paralardan bahsetti. Kripto paralarla “çok ciddi miktarda” yasa dışı işlem yapıldığını söyleyen Carney kripto paraların buna rağmen şu an için herhangi bir tehdit oluşturmadıklarını belirtti.

Aynı Tas Aynı Hamam

Mark Carney bu yılın başlarında Arjantin’de gerçekleşen G20 zirvesinde de kripto paralar hakkında açıklamalarda bulunmuştu. Ünlü bankacı Carney kripto paraların şu an için herhangi bir risk teşkil etmediklerini söylüyor. İngiltere Bankası’nın yöneticisine göre kripto paraların şu an finansal sistem için riskli olmamalarının nedeni “hala küçük çaplı olmaları ve finans sistemiyle bağlantılarının olmaması”. 

Carney kripto paraları riskli bulmadığını söylese de bu para birimleri üzerinden çok ciddi sayıda yasa dışı işlem gerçekleştiğini de ekliyor. Carney tarafından böyle bir yorum yapılması biraz garip çünkü İngiltere’nin resmi kurumlarından biri bunun tam olarak tersini söylüyor. İngiltere Hazinesi geçtiğimiz yıl Ulusal Para Aklama ve Terörizm Finansmanı Risk Değerlendirmesi adı altında bir rapor yayınlamıştı ve raporda şöyle bir kısım geçiyordu:

“Ulusal Suç Kurumu (NCA) para aklama için dijital para kullanımı riskini kısmen düşük olarak değerlendiriyor.”

Yani İngiltere merkez bankasının yöneticisi kripto paralarla çok fazla yasa dışı işlem yapıldığını söylerken İngiltere Hazinesi apayrı bir şey söylüyor.

 

Carney aynı zamanda kripto para sistemlerinin çok daha sıkı ve temkinli düzenlemelere tabii tutulmaları gerektiğini düşünüyor. Carney konuşması sırasında şöyle söyledi:

“Kanada dolarlarınızı kripto paraya dönüştürebildiğiniz borsalar var ve bu borsalar genelde düzenlenmemiş durumdalar ve bazı durumlarda ciddi suistimaller yaşanabildiği gibi bu borsalar siber saldırılara ve hırsızlığa karşı da gayet savunmasızlar ve gerekli standartlara uyum sağlayamıyorlar. Bunları hoş görmenin lüzumu yok.”

Kripto paralarla kripto para borsalarını hemen hemen aynı keseye koymanın ne kadar mantıklı, verimli, etkili bir bakış açısı olduğu tartışılır. Birinin çıkıp “Wall Street’teki A borsası hack saldırısına uğradı o yüzden hadi ABD dolarına yeni düzenlemeler getirelim” demesinden pek farklı değil.

Carney bunun yanında önemli sayılabilecek bir yorum da yaptı ve dedi ki “finansal sistemin parçası olmak beraberinde büyük ayrıcalıklar; bu ayrıcalıklar ise beraberinde büyük sorumluluklar getirir.”

Kripto paraların artık gerçekten yasal düzenlemelere tabii tutulmaları gerekiyor olabilir. Çünkü İngiltere Bankası yöneticisi Carney kabul etsin etmesin, kripto paralar dünya çapında büyük ilgi ve talep görüyorlar. Kripto paralar için gerekli koşulların belirlenmesi, çerçevelerin oluşturulması gerekiyor ki insanların bu paralar hakkında çok daha net fikirleri olsun. Ayrıca bu gibi düzenlemeler sayesinde sektörde karşılaşılan yalan yanlış projeler de ortadan kalkabilir.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment