Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İspanyol BBVA Bankası, Blockchain Kullanarak Kredi Veren İlk Küresel Banka Oldu!

FT’nin 25 Nisan tarihli haberine göre, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), blockchain teknolojisi kullanarak kredi veren ilk küresel banka unvanını aldı.

Çok uluslu İspanyol bankası,  müzakere ve onaylama işlemi de dahil bütün kredi işlemlerini hem bankanın hem de krediyi alan tarafın hangi aşamada olduğunun bilgisini verecek şekilde iki taraflı dağıtılmış cüzdan kullanarak yaptığını açıkladı.

Blockchain kullanmak bu 75 milyon avroluk kredinin müzakere sürecini ”günlerden saatlere” kısalttı. BBVA bu süreç için ” bu teknolojiyi (dağınık cüzdan) kullanabileceğimiz farklı iş kanalları çeşitliliği açısından inanılmaz bir gelişme” yorumunu yaptı.

BBVA CEO’su Carlos Torres Villa, bankanın ” beklemekte olan bir kaç tane daha acil işleminin olduğunu” ve bankanın buna ek olarak İspanyol telekom şirketi Indra ile bir pilot program başlatacağını da paylaştı. Indra kendisini Blockchain uygulamaları için bir ”öncü birlik” olarak tanımlamakta.

Kurumların ve şirketlerin kredilendirilmesi bireysel kredilere göre çok daha karmaşık olduğu için bununla ilgili kayıtların çok sayıda birey tarafından erişilebilir olması gerekiyor. Bu sebeple blockchain, şirket ve kurum kredileri dünyası için büyük bir çekiciliğe sahip.

Torres Villa konu ile ilgili şunları belirtti:

”Blockchain verimlilik, şeffaflık ve güvenlik konularında kurumsal kredi piyasasının her yönü bakımından çok fazla avantaj sağlayabilir. Bunun başka bir güçlü örneği ise bu karmaşık teknolojinin finansal hizmetlere değer katmak için – ki bu bizim stratejimizin temelini oluşturmakta – kullanılabileceği.”

BBVA’nın pilot projesi kredi müzakere ve tamamlanma süreci için Blockchain kullanacak ve bundan sonra işlemler Ethereum‘un halka açık Blockchain  bölümünde kayıt altına alıp tamamlanacak. BBVA ayrıca uluslararası ticaret, uluslararası kredi ve döviz işlemleri  için de Blockchain uygulamaları geliştirmekte.

BBVA çok hevesli ve istekli bir şekilde yeni teknoloji ve iş modellerini benimsedi. Bugün haberini yayınladığımız ilk kripto para ticareti özel bürosunu kuran alman menşeli VPE bankası  solarisBank yatırımı gibi bir çok yeni girişime de yatırımlarda bulundu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment