Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Merkez Bankası’ndan Dijital Para Açıklaması: Temkinli Olmalıyız

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Masayoshi Amamiya, dijital merkez bankası paraları ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Dijital paraların avantajlarına ve dezavantajlarına değinen Amamiya, merkez bankalarını bu konuda temkinli olmaya çağırdı.

Dikkatli Olmak Gerekiyor

İsveç ve Kanada merkez bankaları kısa süre önce test amacıyla kendi dijital para projelerini geliştirmeye başladılar. Bunların yanı sıra Çin Merkez Bankası da bir süredir dijital yuan projesini hazırlamaya çalışıyor.

Japonya’daki yetkililer dijital para dünyasındaki bu gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Özellikle Çin’in dijital parasından endişelenen Japonyalı politikacılar, Japonya Merkez Bankası’nın bu konuda acilen bir adım atması gerektiğini düşünüyorlar.

Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Masayoshi Amamiya ise böyle bir konunun aceleye getirilmemesi gerektiğini düşünüyor. Bu hafta Tokyo’ya konuşan Amamiya, dijital paraların belli başlı faydaları olduğu gibi zararlarının da olduğunu belirtti.

Kendisinin açıklamalarına göre dijital merkez bankası olarak adlandırılan dijital para projelerinin henüz bir ülkenin finans sistemini ne yönde etkileyeceği bilinmiyor. Dijital merkez bankası paralarının bir ülkenin özel sektörü üstündeki etkilerini kestirmek de henüz mümkün değil.

Konuşmasında bu ve bunun gibi belirsizlikleri vurgulayan Amamiya, bu alanda daha kapsamlı araştırmalar yapılması gerektiğini söyledi. Amamiya ayrıca Japonya Merkez Bankası’nın dijital para konusunda bu araştırmalar yapılıncaya dek temkinli bir politika izleyeceğinin sinyalini verdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment