Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’daki Büyük Şirketler Dijital Yen Çalışmalarına Başlıyor

Bir grup büyük şirket, Japonya için dijital yen çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı. Japonya’da bulunan 30’un üzerindeki büyük şirketin oluşturduğu grup, ülkede dijitalleşmeyi teşvik etmek adına bu projeye başladıklarını dile getirdi.

Japonya’da dijital yen çalışmalarına artan ilgi, Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) dijital merkez bankası parası (CBDC) haberinin ardından geldi. Banka, 9 Ekim tarihinde dijital merkez bankası parası çalışmalarını 2021 Nisan ayında başlatacağını duyurmuştu. Oluşturulacak CBDC’nin toplum ihtiyaçlarına uygun bir şekilde nakit para ile birlikte kullanılması, ödeme yöntemlerini desteklemesi ve ödeme sistemlerine katkı sağlaması beklendiği de bankanın sunduğu raporda ifade edilmişti.

Birçok kurum çalışmalar için bir araya geliyor

Reuters haber ajansının paylaştığı bilgilere göre, Japonya’nın en büyük üç bankasıyla birlikte bazı aracı (broker) kurumlar, telekomünikasyon şirketleri, kamu ve özel sektörde bulunan bazı grupların Japonya için ortak bir ödeme platformu oluşturmak amacıyla bir araya geldikleri belirtildi. Oluşan bu yeni grup, dijital yen çıkartmak için çalışmalara başlayacak.

Dijital yen çalışmaları yapacak olan grubun başında bulunan eski Japonya Merkez Bankası yöneticisi Hiromi Yamaoka, çalışmalara dair bazı açıklamalarda bulundu. Yamaoka, şunları aktardı:

“Japonya’da birçok dijital ödeme platformu bulunuyor. Fakat hiçbirisi nakit para platformlarını geçebilecek kadar büyük değil. Biz ise silo tipi başka bir platform oluşturmak istemiyoruz. Yapmak istediğimiz şey, tüm ödeme platformlarını karşılıklı olarak uyumlu hale getirebilecek bir sistem yaratmak.”

Yamaoka’nın ifadelerine göre, yapılacak olan dijital yenin dağıtımından özel bankalar sorumlu olacak. Ancak özel kurumlar dışındaki diğer kurum veya kuruluşların da bu yeni dijital parayı kullanabilmesi için bazı görüşmelerin yapılabileceği söylendi. Yapılan açıklamalarda, küresel finans alanındaki gelişmelerin yakından takip edilmesinin Japonya’nın dijitalleşme konusundaki farkındalığının yükseldiğini gösteren bir gelişme olarak yorumlandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!