Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan: “Bitcoin’in Gelişmesi Gerekiyor, Blockchain Bir Tehdit Değil”

JPMorgan Chase’in Blockchain’e yatırım yaptığını öğrenen bazı kişiler şaşırabilir. JPMorgan’da bankacıyken bir Blockchain liderine dönüşen Umar Farooq, bankanın Blockhain’i nasıl kullandığını ve Bitcoin’den çekinmediğini tartıştı. Bu hafta başlarında New York’da düzenlenen Yahoo Finance All Markets Summit’de kripto paralar hakkında konuştu.

Banka operasyonları arasındaki ekipler, sorunlara olası bir çözüm olarak Ledger teknolojisini aradığı için Blockchain ile “aktif katılım” hakkında konuştu. Farooq, Bitcoin hakkında düşündüğünüzden çok daha açık görüşlü.

Endüstri Blockchain’i iyi, Bitcoin’i kötü olarak görse de, varlıklar üstüne kurulu en büyük ABD bankası olan JPMorgan, şu şekilde açıklıyor:

“Hepimiz Blockchain’in iyi olduğuna inanıyoruz. Kripto paraların kötü olduğunu söyleyecek kadar ileri gitmiyorum. Sadece kripto paraların bazı sorunları olduğunu söylüyorum”.

Asıl sorunun, müşterini tanı (KYC) ve kara para aklamayı önleme (AML) kurallarını çevrelemiş olduğunu söylüyor ve düşüncesine şu şekilde devam ediyor:

“Bankacılık sektöründe, denetleyicilerde ve merkez bankalarında konuştuğum herkes potansiyeli görüyor ancak herkes temeldeki sorunlarla uğraşmaya çalışıyor. Kripto paranın kötü olduğunu söylemiyorum, sadece biraz daha gelişmesi gerektiğini düşünüyorum”.

Odadaki Fil

Odadaki fili gıdıklamaya korkmasa da, patronu Jamie Dimon’ın daha önce Bitcoin hakkında yapmış olduğu küçümseyici sözleri Farooq’a bazı perspektifler sundu. Farooq düşüncelerini dile getirdi:

“Sanırım geri adım attı, birkaç yoruma açıklık getirdi. Kripto paraları ve Blockchain’i ayırma konusunda daima tutarlıydı. Kripto paralar açısından şu an bankacılık sektörü bu sorunlarla karşı karşıya. Bence yorumları şu anki zamanla oldukça ilişkili. Birçok düzenleyici ile konuşursanız aynı düşüncelere sahip olduklarını görebilirsiniz”.

Ancak JP Morgan’ın yakın gelecekte perakende yatırımcılarına bir Bitcoin ürünü çıkarmayı planladığını söyleyecek kadar ileri gitmiyor:

“Bu noktada herkes, AML standartlarını inceliyor. Daha sonra perakende bankası bunun nasıl yapılacağı konusunda sert bir bakış atacak”.

Radikal Etki

Bu sırada JPMorgan, marketin açık kaynaklı ve Jamie Morgan’ı GitHub’a getiren Ethereum’a dayalı olduğu pazarda son iki yıldır Blockchain teknolojisini keşfediyor. Teknolojiyi şu an için bir tehdit olarak görmüyor.

Farooq, Blockchain’in bazı bankaların işletmelerinde, özellikle taraflar arasında güven sağlama konusundaki “radikal etkilere” sahip olmasını bekliyor. Karışık durumlarda güvenilir bir danışmana her zaman ihtiyaç olduğunu söyleyerek, bankanın altyapı sağlayabileceğini veya veri katmanını kolaylaştırabileceğini de ekliyor.

Blockchain, 1.500’den fazla kişiye mesaj gönderen bir Blockchain sanal odası tarafından kanıtlandığı üzere JP Morgan’ı etkiledi. Ekibinin küçük başladığını ve şu anda firmanın her iş kolunda Blockchain’in temsil edildiğini söyledi. Blockchain grubuna, bir problemde Blockchain’i veri yolu transferinde ve uzlaşmada kullanımını anlayabilecekleri şekilde yaklaşıyor. Günümüzde Blockchain grupları ödemeler, sermaye piyasaları ve saklama alanlarında birden çok işletmeye bağlı.

JPMorgan şunları söyledi:

“Blockchain’de ki temel yaklaşımımız çözmek istediğimiz müşteri sorunları. Durumların % 80’inde, Blockchain doğru cevap olmuyor ve sonunda bir altyapı sorunu haline geliyor. Ancak Blockchain’in gerçekten iyi bir çözüm olduğu durumların % 20’sine odaklanıyoruz. Yolda bir takım çözümlerimiz var”.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment