Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Morgan Stanley Bitcoin’in Nasdaq’a Benzer Fiyat Hareketlenmeleri Yaşadığını Söyledi

Morgan Stanley‘nin 19 Mart tarihinde yayımladığı bir açıklamasında Bitcoin fiyatlarının, Nasdaq‘ın 2000 yıllarındaki davranışlarına şaşırtıcı bir şekilde benzerlik gösterdiğini belirtti.

Finans hizmeti devinde analizcilik yapan Sheena Shah, araştırmaların Bitcoin’in yükseliş ve düşüşlerinin Nasdaq‘ın yaşadıkları ile oldukça benzerlik gösterdiğini yalnızca bu iniş çıkışların yaklaşık olarak 15 kat daha hızlı gerçekleştiğini gösterdiğini belirtti.

Shah’ın CNBC’ye yaptığı açıklamada:

“Nasdaq 2000 yıllarında fiyat düşüşü beklentisi içerisinde olan yatırımcılar yüzünden 5 kere fiyat düşüşü yaşamıştı bu da şaşırtıcı şekilde benzer olan %44‘lük bir ortalamaya denk gelmekte.”

Bitcoin’in fiyatlarındaki hareketlenmeyi karşılaştırmak için ise kripto para biriminin geçtiğimiz Aralık 2017 yılında 20,000$ seviyesine ulaştıktan yalnızca iki ay sonra %70‘lik bir düşüş yaşaması örnek gösterilmekte.

Son zamanlarda piyasadaki önemli oyuncular ise Bitcoin konusunda şüpheci bir şekilde yaklaşmakta örneğin son zamanlarda Goldman Sachs yaptığı bir açıklamasında Bitcoin’in bir fiyat balonu olduğu iddia etmişti. Ayrıca bu kripto para birimlerinin oluşturduğu söz konusu balonun patlaması halinde küresel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) %1’lik bir kısmını etkileyeceğini de belirtmişti.

BTC/USD değeri bu hafta içerisinde 8,000$ civarlarında hareket etmekte. Fakat bu hafta gerçekleşecek olan G20 zirvesinde kriptoların küresel mali istikrara bir zararı olmayacağının açıklanmasından sonra son 24 saat içerisinde fiyatlar yaklaşık olarak 1,000$ kadar yükselmiş bulunmakta.

Bitcoin ve Nasdaq’ın benzerliklerini açıklarken Morgan Stanley şirketi, aynı zamanda Tether (USDT)’ında piyasaya sürülmesi ve ticaret işlemleri hakkında da birkaç noktaya değindi.

Son zamanlarda 1$‘a sabitlenen Tether, piyasaya sürülmesinin Bitcoin’in fiyat hareketlenmesine katkıda bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından hem sektör tarafında hemde düzenleyiciler tarafından gözlem altında tutulmakta.

Fakat buna rağmen firma yaptığı açıklamada USDT’nin kullanımını “İlginç bir gelişme” olarak tanımlamakta.

Açıklamada yer alan bir başka bölümde:

“Gelecek yıllar süresince inanıyoruz ki piyasanın odak noktası kripto para birimleri ve tokenları arasında gerçekleşecek işlemlere kayacaktır. Bu ise bankacılık sistemi aracılığıyla değil yalnızca dağıtılmış defterler aracılığıyla olacaktır.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment