Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mt. Gox CEO’su Bitcoin’in Geleceğinden Şüpheli

Mt. Gox’un eski CEO’su olan Mark Karpeles yakın zamanda yaptığı açıklamalarda Bitcoin hakkında konuştu.

Karpeles Desteklemiyor

Artık kripto para piyasasındaki hemen hemen herkesin bildiği Mt. Gox’un eski sahibi olan Mark Karpeles, artık Bitcoin’in ve diğer kripto paraların destekçisi değil. Karpeles yakın zamanda Reddit üzerinden yaptığı yorumlarda Bitcoin hakkında pek de olumlu olmayan görüşlerinden bahsetti.

Karpeles’in yaptığı yorumlardan biri şu şekilde:

“Teknolojinin kalıcı olduğu kesin ama Bitcoin gelişme aşamasında sorunlar yaşayabilir.”

Reddit üzerindeki bir kullanıcı Karpeles’e “Bitcoin’i hala destekleyip desteklemediği” yönünde bir soru sordu ve Karpeles bu soruya cevap olarak konu hakkındaki görüşlerinden bahsetti. Bitcoin’in ilerleyen zamanlarda bazı sorunlarla karşılaşabileceğini düşünen Karpeles aynı zamanda şu anda hiçbir Bitcoin’inin ya da genel olarak kripto parasının olmadığını da belirtti.

Bundan yalnızca birkaç sene önce kripto para piyasanın en önde gelen isimlerinden biri olduğunu düşünürsek Karpeles’in Bitcoin’i artık desteklemiyor olması ilginç.

Mt. Gox bundan yalnızca dört sene önce en büyük kripto para borsasıydı ve 2013 yılı ile 2014 yılının başlarında milyonlarca dolarlık hacme ve binlerce müşteriye sahipti. Mt. Gox bir zamanlarda Bitcoin’in dünya çapındaki ticaret hacminin yüzde 70’ini sağlıyordu ki bu oranı günümüz borsalarıyla kıyasladığımızda aradaki farkı görebiliyoruz.

Ne var ki bu devasa borsa 2014 yılında bir hack saldırısına uğramış ve iflasa gitmek durumunda kalmıştı. Yaşanan hack saldırısında 800,000’den fazla Bitcoin çalındı. Saldırının yapıldığı dönemde bu Bitcoinler toplamda 450 milyon $ gibi bir değere sahipti ancak bugünün fiyatıyla bu Bitcoinler yaklaşık 6 milyar $ değere sahip.

Dönemine damga vurmuş olan bu borsanın çökmesi elbette kripto para piyasasında ciddi etkilere yol açtı ve bu etkiler aylarca hatta yıllarca gözlemlendi. Saldırıdan sonraki aylarda Bitcoin fiyatı 800 $’dan 400 $ düzeyine kadar gerilemişti.

Aslında Mt. Gox, kripto para piyasasını günümüzde de etkilemeye devam ediyor. Hatta pek çok kişiye göre piyasanın düşüş halinde olmasının sebebi Mt. Gox tarafından 400 milyon $ değerinde Bitcoin ve Bitcoin Cash satılmış olması.

Olaylar Nasıl Gelişti?

Mt. Gox borsası aslında en başından beri Karpeles tarafından yönetilmiyordu. Borsanın Karpeles’ten önceki sahibi bu işe olan ilgisini yitirdi ve borsa Karpeles tarafından 2011 yılının başlarında satın alındı. Kayda değer bir mühendislik kariyeri olan Karpeles tecrübelerinden de faydalanarak borsayı ciddi ölçüde geliştirmeyi başardı.

2013 yılına geldiğimizde ise Mt. Gox kripto para piyasasının en büyüklerinden biriydi. Ancak malumunuz borsanın elde ettiği bu başarı yaşanan hack saldırısı sonrasında yavaş yavaş kayboldu.

Saldırı sırasında zarara uğramış ve Bitcoinlerini kaybetmiş olan kullanıcılar doğrudan Karpeles’i suçladılar. Karpeles bazı Bitcoin kullanıcılarından “korkutucu” mesajlar aldığını söylemişti.

Karpeles yalnızca kullanıcılar tarafından suçlanmadı. Japonya’daki otoriteler Karpeles’i sahtekarlıkla ve müşterilerin paralarını gasp etmekle suçlayarak tutukladılar. Karpeles kendi hakkında yapılan ithamları sürekli reddetti ve yasal mücadeleye hala devam ediyor.

Karpeles kendisi hakkında yapılan suçlamalara rağmen hala saldırı sırasında maddi zarara uğramış Mt. Gox kullanıcılara para iadesi yapılacağını söylüyor. Karpeles Japonya’da iflası ele alan yasalar doğrultusunda 1 milyar $’dan fazla para alabilir. Ancak ilginçtir ki kendisi iflas süreci sonrasında alabileceği bu 1 milyar doları istemediğini söylüyor.

Karpeles zamanında maddi kayıp yaşamış kullanıcılara iade yapma konusunda kararlı ama Mt. Gox bu iade sürecinden tamamen zararlı çıkmayacak. Mt. Gox iflas ilan ettiğinde Bitcoin’in fiyatı 400 $’dı ve Karpeles, maddi kayıp yaşamış kullanıcılara bu Bitcoin fiyatı üzerinden iade yapmak istiyor. Mt. Gox’un şu an sahip olduğu Bitcoinleri tanesi 7 bin dolardan bozdurduğunu düşünürsek Bitcoin başına 400 $ ödemek pek de zararlı değil. Diyelim ki siz zamanında Mt. Gox kullanıyordunuz ve paranızı kaybettiniz. İade süreci başladığında Mt. Gox size iade yapmak için bir adet Bitcoin’i dolara dönüştürecek, 7 bin dolar alacak, 400’ünü size verecek. Aradaki fark ise hisse sahipleri arasında paylaştırılacak (evet, Karpeles de hisse sahibi).

Mark Karpeles yalnızca Bitcoin’e değil genel olarak kripto paralar ilgisini kaybetmiş durumda. Kendi geleceği hakkında da konuşan Karpeles şöyle söyledi:

“Mümkünse mühendis olarak çalışmak isterim ama bu saatten sonra kripto paralarla çalışmışım, çalışmamışım pek umurumda değil.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment