Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gemini Sayesinde Büyük İşlemlerin Bitcoin Fiyatındaki Etkileri Azalacak

İlk Bitcoin milyardeleri olarak da bilinen Winklevoss kardeşler tarafından kurulmuş olan Gemini adli kripto para borsasında büyük çaplı alış ve satış emirlerinin Bitcoin fiyatı üzerindeki etkilerini azaltacak olan yeni bir özellik kullanılmaya başlanacak.

Pazartesi günü duyurulan Gemini Blok Ticareti adlı özellik sayesinde kripto para ‘balinaları’ borsanın sürekli olarak güncellenen emir defterlerinin haricinde büyük çaplı alım-satım yapabilecekler. Emir defterleri üzerinde gerçekten büyük çaplı bir işlem yapıldığında Bitcoin fiyatı bu durumdan ciddi ölçüde etkilenebiliyor. Gemini üzerinde emir defteri haricinde de büyük işlem yapılabilecek olması Bitcoin fiyatının bu işlemlerden artık çok fazla etkilenmemesi anlamına geliyor.

Kullanıcılar bu yeni platformu kullanarak yalnızca piyasa yapıcılara sunulan blok emir hizmetinden faydalanabilecekler.

Blok ticaret platformu üzerinden yapılan işlemler işlemin yapılmasından 10 dakika sonra yayınlanacak ve böylece hem piyasaya dahil olan herkes fiyattan ve likiditeden haberdar olacak hem de bu işlemin Bitcoin (ve Ethereum) fiyatına etkisi azalacak.

Geçtiğimiz aylara baktığımızda görüyoruz ki büyük çaplı işlemlerin Bitcoin fiyatında hatta genel olarak kripto para piyasasında ciddi etkileri olabiliyor. Dolayısıyla Gemini tarafından sunulacak olan bu hizmet -en azından ilk bakışta- son derece verimli olacak gibi duruyor.

Bitcoin fiyatını etkileyen büyük çaplı işlemlerden bahsedip duruyoruz. Bu işlemlere birkaç örnek vermek gerekirse Mt. Gox’un 400 milyon $ değerinde Bitcoin ve Bitcoin Cash sattığı günü söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra ABD’deki ve diğer bölgelerdeki vergi mükellefleri 2017 mali yılında elde ettikleri sermaye gelirlerini karşılayabilmek için piyasada tuttukları kripto paraları çektiler ve bu işlemler piyasadan kabaca 25 milyar $’ın çıkmasına yol açtı.

Başka bir örnek olarak ise yakın zamanda sahip olduğu 200 milyon $ değerindeki Bitcoin’i satan ve piyasada dalgalanmaya yol açan Fortress Investment Group’u gösterebiliriz.

Fortress Investment Grouo 200 milyon $ değerindeki Bitcoinleri büyük ihtimalle Gemini’nin de sunacağı gibi tezgah-üstü (OTC) bir platformu kullanarak sattı ancak bahsettiğimiz diğer iki işlem emir defterleri üzerinden gerçekleşti.

Wall Street’teki strateji firmalarından olan Fundstrat’in kurucusu Tom Lee yakın zamanda kendi müşterilerine yaptığı açıklamada kripto paradan itibari paraya dönüştürülen her bir doların, kripto para piyasası üzerinde 25 $‘lık etkiye yol açtığını söyledi.

Tabii ki büyük çaplı işlemler kripto para piyasasını illa olumsuz yönde etkileyecekler diye bir şey yok. Bu işlemler piyasada tam tersi bir etki bırakabilir ve piyasayı olumlu yönde de hareketlendirebilir ki kurumsal yatırımcılar da büyük ihtimalle bu yüzden kripto para yatırımlarında aşırıya kaçmıyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment