Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple’dan XRP Kararının Detaylarına ve SEC Davasının Sürecine Dair Yeni Yazı

Ödeme hizmetleri şirketi Ripple Labs (XRP), SEC davasında aldığı kısmi zaferi ABD kripto regülasyonu için bir başlangıç olarak nitelendirdi.

Ripple 19 Temmuz tarihinde resmi web sitesi üzerinden yayınladığı gönderide, geçtiğimiz hafta SEC ile arasındaki kayıt dışı menkul kıymet satışı davasında alınan XRP kararlarına ve dava sürecine dair detaylara değindi.

Şirket, SEC tarafından açılan bu davanın başından beri temelsiz olduğunu dile getirirken buna rağmen mevcut durumda XRP’nin menkul kıymet olmadığının mahkeme kararı ile kesinleştirildiğini söyledi.

Geçen haftaki karar SEC’nin yanlış yönlendirilmiş teorisinin yasada hiçbir desteği olmadığını açıkça ortaya koyuyor.

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, en başından beri davanın haklı tarafında olduklarına dair söylemlerini yinelerken yakında ABD Kongre’sinin kripto para sektörü regülasyonu konusunda harekete geçmesini ve sektöre net kurallar getirmesini umduklarını belirtti.

Ripple mahkemede XRP’nin satılma şekline göre menkul kıymet olup olmama statüsünün değiştiğine karar verildiğini aktarırken şirketin Baş Hukuk Sorumlusu Stuart Alderoty, bu kararın ABD’de kripto paraların nasıl sınıflandırıldığı ile ilgili derin sonuçları olacağının altını çizdi.

Şirket mahkemede verilen karara göre XRP’nin tek başına bir menkul kıymet sayılmadığını ancak kurumsal yatırımcılara yapılan satış işleminin menkul kıymet sınıflandırması içerisine girdiğini aktardı. Bu kapsamda karara göre:

  • Ripple’ın borsalarda yaptığı XRP satışlarının
  • Ripple yöneticileri tarafından yapılan XRP satışlarının
  • Ripple’ın çalışanlarına, yardım kuruluşlarına ve geliştiricilere yaptığı dağıtımların

menkul kıymet işlemi sayılmadığına dikkat çekildi.

Ripple ayrıca XRP’nin menkul kıymet olmayışının bariz olduğunu ima ederken Japonya, İsviçre, BAE ve İngiltere’de dahil olmak üzere birçok ülkenin çok önceden bu doğrultuda kararlar verdiği aktardı.

Bunların yanı sıra Coinbase, Kraken, Gemini ve Bitstamp gibi yasal statüsünden emin olamadıkları için XRP’yi delist eden borsaların da varlığı yeniden listelerine aldığına dikkat çekildi.

Öte yanda şirket meşruluğunu kanıtlamak üzere geçtiğimiz haziran ayında dünyanın en zorlu regülatörlerinden biri olarak bilinen Singapur Para Otoritesi’nden (MAS) Başlıca Ödeme Kuruluşu (MPI) lisansı için prensipte onay aldığını hatırlattı.

Coingecko verilerine göre son 30 gün içerisinde %66,9 değer kazanan XRP, son 24 saat içerisinde %0,1 yükseliş yaşayarak yazım itibariyle 0,807 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!