Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya Merkez Bankası: Dijital Ruble ile Dolar Bağımlılığımız Azalabilir

Rusya Merkez Bankası, son dönemde yaptığı dijital ruble açıklamalarına bir yenisini daha ekleyerek CBDC’nin dolar ve diğer para birimlerine olan bağımlılığını azaltabileceğini söyledi. Banka, yurt dışı kaynaklı ekonomik yaptırımların da CBDC ile engellenebileceğini düşündüğünü söyledi.

Coindesk’in aktardığına göre, Rusya Merkez Bankası için dijital ruble dolar bazlı ekonomik yaptırımlara karşı bir kalkan görevi görebilir. Moskova merkezli Izvestia gazetesi, dijital ruble için Rusya’nın öncelikle ABD dolarına ve ardından diğer ülke para birimlerine olan bağımlılığını azaltabileceği yorumunu yaptı. Böylece ABD ve Avrupa Birliği’nin Rusya’ya uyguladığı yaptırım riskinin de azalabileceği ayrıca ifade ediliyor.

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği’nden Rusya’ya yeni yaptırımlar gelmişti. AB, Alexei Navalny’nin zehirlenmesi üzerine Vladimir Putin’in de dahil olduğu birçok üst düzey yetkiliye yaptırım uygulayacağını duyurmuştu. Bununla birlikte, ABD’nin de Rusya’ya yaptırım uygulayabileceği ifade ediliyor. ABD’nin başkanlık seçimlerine müdahale etmekten suçladığı Rus vatandaşlarına uyguladığı gibi Rusya’nın dijital para operasyonlarına da çeşitli yasaklamalar getirebileceği öne sürüldü.

Dijital Ruble Çalışmaları Devam Ediyor

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, Bitcoin gibi merkeziyetsiz kripto para birimlerinin ülkede yasal olarak kullanılmaması gerektiğini destekleyen açıklamalarda bulunuyordu. Ancak banka, 13 Ekim tarihinde dijital ruble araştırmalarına başlayacağını duyurdu. Yapılan duyuruda, dijital rublenin ödemeleri kolaylaştıracağı, mevcut ödeme sistemi üzerinde bulunan baskının azalacağı ve yurt dışı para transferlerinin daha güvenilir ve hızlı gerçekleşeceği belirtildi. 

Gerçek ruble ile desteklenmesi ve nakit para gibi işlev göstermesinin beklendiği dijital ruble, merkez bankası tarafından duyurulduktan sonra 5 Rus bankası dijital ruble testi için gönüllü olduğunu açıkladı. Banka, 31 Aralık 2020 tarihine kadar dijital merkez bankası para birimi ile ilgili geri bildirimlere açık olduğunu da ayrıca söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!