Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’da Dijital Ruble Dönemi: Vladimir Putin Yasayı Resmen İmzaladı!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, merkez bankası dijital para birimi (CBDC) yasa tasarısını resmen imzaladı.

Rusya hükümetinin 24 Temmuz tarihinde resmi web sitesinde yayınladığı belgeye göre Vladimir Putin, dijital ruble olarak bilinen CBDC yasa tasarısını onayladı. Tasarının ağustos ayı ile birlikte yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Rusya Merkez Bankası, onaylanan tasarı ile birlikte ağustos ayından itibaren vatandaşlarla birlikte CBDC pilot testlerine başlayabilecek. Rusya Merkez Bankası bunun yanı sıra dijital ruble altyapısının ana operatörü olacak ve saklanan tüm varlıkların sorumluluğunu üstlenecek.

Ayrıca dijital rublenin bir para transfer aracı olacağı ve yatırım amacıyla kullanılmayacağının altı çizildi. Dijital ruble, nakit ve kaydi rublenin yanında üçüncü bir ödeme aracı olarak kullanılacak. Bu kapsamda dijital rublenin kullanımı sırasında internet erişimine ihtiyaç olmayacağı da belirtildi.

Öte yandan tasarının Rusya federal yasalarında yapılan değişiklikleri içeren 3 numaralı maddesinin ise önümüzdeki yılın ağustos ayında yürürlüğe gireceğine yer verildi. Bu madde iflas ve miras gibi durumları içeren çeşitli değişiklikleri ele alacak.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina konu hakkında yaptığı açıklamada, dijital ruble kullanımının tamamen gönüllülük esasına bağlı olduğunu ancak daha ucuz olan bu yöntemin işletmeler ve vatandaşlar tarafından kullanılmasını umduklarını ifade etti.

Ek olarak Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Olga Skorobogatova ise CBDC kullanımının vatandaşlar tarafından topluca benimsenmesinin neredeyse 2027 yılına kadar sürmesini beklediklerini belirtti.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, geçtiğimiz aylarda Bitcoin (BTC) ve kripto paraların uluslararası ticaret ödemelerinde kullanılmasına yönelik deneysel çalışmalara imkan sağlanması gerektiğini ifade etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!