Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Şili Merkez Bankası Üç Kripto Para Borsasıyla İlişkisini Kesti

Şili menşeili kripto para borsaları Buda, Orionx ve Cryptomkt, hesaplarının Şili Merkez Bankası (Banco Estado) tarafından kapatılacağına dair tebligat aldı. Bu karar, üçlünün hesaplarının Brezilya menşeili Itaú Unibanco Holding S.A. ve Kanada menşeili The Bank of Nova Scotia tarafından da kapatılması tehdidinin üzerine geldi.

Yerel haber kaynağı El Mercurio’nun bildirdiğine göre Şili Merkez Bankası üç kripto para borsasının hesabını kapatma kararı aldı. Banco Estado bildirisinde ”bu kararı şu an için kripto para adına basım, simsarlık, aracılık veya herhangi bir platform hizmeti gören hiçbir şirketle çalışmamak adına aldığını” açıkladı.

Ülkenin en büyük üçüncü bankası olan Banco Estado Şili’nin tek public bankası ve hükumetin tüm finansal hareketlerini yönetiyor. Küçük işletmelere ve banka hesabı olmayan kitleye hizmet sunan geleneksel bir bakış açısı var, üstelik Şili’nin en çok banka kartı basan bankası. Tüm çevrelerce Latin Amerika’nın en güvenilir bankası olarak kabul görüyor.

Banco Estado’nun, yeni alınan karardan evvel Scotiabank ve Itaú tarafından da sıkıştırılmış olan bu üç borsa için son şans olduğunu vurgulamak gerek. Yukarıdaki açıklama bankanın hesapların kapatılmasına dair yaptığı tek yorumdu.

Orionx yaptığı açıklamada ”bunun dünyanın sonu olmadığını”, kullanıcıların paralarının tümüyle korunduğunu ve aciz hali riski bulunmadığını belirtti. Buda’dan Pablo Chavez bu hesap kapatmalarının onu kendi bankasını kurmaya iteceğini söylemesine rağmen bunun ihtimalinin onu heveslendirmediği belliydi. Cryptomkt’tan Martín Jofré de Chavez’i detekleyerek Banco Estado’nun finansal anlamda bir cankurtaran olduğunu söyledi.

Geçen ay bu iki kripto para borsası ülkenin bankacılık birliğine, bu konuya karşı alacakları tutum hakkında açık olmaları çağrısında bulundu.

Birçok başka ülke de bu taktiği kara para aklamayı veya vergiden kaçınmayı sebep göstererek uygulamıştı. Geçen yılın sonbaharında Singapur’daki birkaç banka, kripto para ile işlem yapan startup’larla çalışmayı reddetmişti. Malezya’nın Kuala Lumpur kentinde ticaret platformu Luno’nun banka hesabı ise vergi yetkilileri tarafından dondurulmuştu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment