Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vay Anam Vay: Bitcoin, Ethereum, Binance, Borsalar, ETF, Elon Musk

Kripto para piyasası zaman zaman aynı anda birkaç farklı “büyük” olaya ev sahipliği yapıyor. Bir yandan fiyatlar yükseliyor, bir yandan şirketlerden duyuru geliyor, bir yandan yatırımcı tarafında hareketlilik görülüyor. Tüm bunları ayrı ayrı aktarmak zor.

Bunun için, piyasanın normalden çok daha hareketli olduğu günlerin ardından “Vay anam vay; Neler dönmüş Satoshi ya?” temalı bir yazı serisine başlıyoruz. Bu yazının tek hedefi var: “Dün neler oldu?” sorusuna yanıt vermek.

Son bir-iki gün içerisinde Bitcoin ve Ether gibi kripto paraların fiyatları, Binance’in yükselişi, Elon Musk’ın ve ABD’li senatörün açıklamaları, kripto para borsalarının yaşadığı teknik sorunlar, Kanada’da açılan ETF’nin durumu ön plana çıktı.

Bitcoin ve Ether fiyatlarından yeni rekor

Bitcoin fiyatı 56.000 doları aşıp rekor kırdı. Bu sırada piyasa değerinin tek başına 1 trilyon dolar barajını aştığı görüldü. Hayatına 2009 yılında, dijital ortamda başlayan bir varlığın on iki sene içerisinde trilyon dolarlık bir piyasaya ulaşması, belki tarihi bir gelişme sayılabilir. Bu sayıyı daha iyi aktarabilmek adına, Türkiye’nin gayri safi yurt içi hasılasının 761 milyar dolar olduğu söylenebilir.

Başka bir fiyat rekoru, Ether tarafında gözlemlendi. Ethereum, tarihinde ilk kez 2.000 doları aştı. 232 milyar dolarlık bir piyasa haline gelen Ethereum, bu haliyle Bitcoin’in neredeyse %23’üne denk.

Binance: Bir yandan büyüyor, bir yandan eleştiriliyor

“Halkın blockchain’i” sloganıyla tanıtılan Binance Smart Chain, büyümeye ve beraberinde Binance Coin’i taşımaya devam ediyor. Binance Coin fiyatı 19 Şubat’ta 340 dolara kadar dayandı. Fiyat cumartesi sabahı 295 dolara düşmüşse de, BNB en büyük üçüncü kripto para olarak konumunu koruyor.

cz-binance-small-guys
Kaynak

Bir ayda altı kat değerlenen BNB; Twitter, Ekşi Sözlük gibi birçok platformda övgü aldı. Ancak şirketin borsa ayağı olan Binance, cuma günü öğleden sonra binlerce kişinin eleştirisine maruz kaldı. Çünkü borsa, “Ethereum ağındaki yoğunluk nedeniyle” ETH ve ERC-20 tabanlı tokenlar ile yapılan para çekme işlemlerini bir saat boyunca (15:51’den 16:52’ye kadar) durdurdu. Borsanın eleştirilmesinin sebebi, diğer borsaların aynı süreç içerisinde böyle bir sorun yaşamamış olmasıydı.

Bu eleştiriler gece saatlerinde yeniden gündeme geldi. Borsa Ethereum işlemlerini bu sefer, saat 00:35-00:56 aralığında yine aynı sebepten durdurdu. Borsanın bu hamlesi kimilerince “saçmalık” olarak değerlendirilirken, Josh Rager, “ETH’lerimizi satmayacağız.” ifadesini kullandı.

binance-ethereum-josh-rager-kripto-para
Kaynak

Amazon Web Services ve borsalar

Kripto para borsaları, Amazon Web Services tarafında yaşanan bir sorun nedeniyle büyük sorunlar yaşadı. Bundan etkilenen borsalar arasında Binance, Huobi, FTX gibi devler yer aldı.

Binance; bakiyeleri senkronize ederken bir sorun yaşadığı için kullanıcılar cüzdanlarındaki parayı göremediler. Huobi, sitenin tamamen “erişilemez duruma” geldiğini duyurdu. KuCoin’deki para yatırma/çekme işlemleri gecikti, BitMax birkaç saat boyunca “kayda değer sorunlar” yaşadı. FTX CEO’su, AWS’teki sorunun toplamda birkaç farklı borsayı çökerttiğini açıkladı.

Amazon Web Services, Tokyo’daki sunucunun 19 Şubat günü Türkiye saatiyle 18:00 sularında sorun yaşamaya başladığını açıkladı. Sorunun tamamen çözülmesi üç saatten uzun sürdü.

amazon-web-services-cokme
Amazon Web Services’in durum raporu

ETF işlemleri hızlı başladı

Purpose Investments, Kanada’da “Kuzey Amerika’nın ilk” Bitcoin borsa yatırım fonunu (ETF) kurdu. Nasıl bir performans göstereceği merakla beklenen fon, ilk işlemine perşembe günü tanıklık etti.

Bloomberg’ün haberine göre ETF ilk günden 165 milyon dolardan fazla hacim topladı. Bunun ardından, Evolve işletmesindeki ikinci bir borsa yatırım fonu da Toronto borsasında listelenmeye başladı. Bitcoin fiyatındaki yükselişin bir kısmı, bu ETF’lere borçlu olunabilir mi? Belki.

Elon Musk, senatör, lazer gözler

Elon Musk bu hafta “Bitcoin tutmanın, nakit tutmaktan daha az aptalca” olduğunu söylemiş, bunun üstüne “Bitcoin’in neredeyse nakit para kadar saçma olduğunu” eklemişti. Musk bu açıklamaları yaptıktan sonra, 19 Şubat gecesi profil fotoğrafını Bitcoin ile güncelledi. Musk bu sırada “Sadece bir günlüğüne.” şeklinde bir tweet paylaştı.

elon-musk-profil-twitter

Elon Musk’ın profil fotoğrafında yer alan anime karakterinin gözünden çıkan lazerleri görmek mümkün. Bu “lazer göz” kavramı, kripto para sektöründe artık bir espri (meme diyelim) haline geldi. Öyle ki, Amerika’nın Wyoming eyaletinin ilk kadın senatörü olan Cynthia Lummis, bu akıma dahil olup Bitcoin’e verdiği desteği ifade etti.

cynthia-lummis-abd-senator-bitcoin

Bu trend, piyasadaki bullish yorumların çoğalmasıyla sonuçlandı. CoinShares CSO’su Meltem Demirörs…nasıl çevirsek…“Gözlerindeki lazerle pew pew ateş edip” Bitcoin’in 100 bin dolara kadar çıkabileceği tahmininde bulundu. Bunun bir “yatırım tavsiyesi olmadığını” ekleyerek.

meltem-demirors-bitcoin

Tüm bunlar, piyasada son bir-iki günde yaşananların sadece bir kısmıydı. Dolayısıyla, “Vay anam vay, neler dönmüş Satoshi ya?” sorusunun cevabı, kısmen bu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!