Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela, Petrol Destekli Kripto Paralarını %60 İndirim İle Satmayı Planlıyor

Geçtiğimiz gün, Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro’nun, ALBA’daki 10 ülkeye kendi önerisi olan petrol destekli bir kripto para birimi olan Petro’nun yaratılmasında beraber çalışma duyurusunda bulunduğunu sizlerle paylaşmıştık.

Bugün ise çıkan haberlere göre, Venezuela hükümetinde Maduro’nun danışmanları, bu çıkarılacak petrol destekli ve Petro adı verilen kripto paraların, %60’a varan indirimlerle satılması konusunda tavsiyede bulundu.

38.4 milyon adedinin indirimli satılması bu Petro’ların, toplam değeri ise 2.3 milyar dolar olarak görülüyor ve satış için beklenen tarih ise 15 Şubat.

Petro Satışında İndirim Düşüncesi

Venezuela hükümetine danışmanlık yaptığı belirtilen ve yeni bir şirket olarak hayatına başlayan VIBE’ın, hükümete verdiği tavsiyeye ulaşan kaynaklar, tavsiye kararının içeriğinin, bu Petroların indirimli satılması olduğunu belirtti. Petrol destekli olan bu kripto paraların satım tavsiyesine ilişkin ulaşılan belgede ise şu ifadeler yer alıyor:

”VIBE, Venezuela hükümetine toplam değeri 2.3 milyar dolar olan 38.4 milyon adet Petro’nun, 15 Şubat’tan itibaren %60’a varan ön satış indirimleriyle satılması yönünde tavsiye vermiştir. 2.7 milyar dolar değer biçilen 44 milyon Petro ise, indirimli satıştan bir ay sonra piyasaya sürülmelidir.”

Venezuela hükümetinin, piyasaya sürmeyi planladığı bu Petrolar vasıtası ile vergi kabul edebileceği belirtilirken, bu paranın diğer kripto paraların ülkedeki hakimiyetini biraz olsun azaltması bekleniyor.

Ocak ayı başında basında yer alan haberlerde, Venezuela Devlet başkanı Nicolas Maduro’nun, tam 5 milyar varil ham petrolü, bu kripto paranın geliştirilmesinde harcamaya hazırlandığı belirtilmişti.

Ancak hükümette yüksek kademelerde bulunan kişilerin bu teklifi tartışmaya açtığı belirtilmiş ve işin sonuçlanıp sonuçlanmadığına dair herhangi kesin bir açıklama gelmemişti.

Petro’nun Yolculuğu

Venezuela’nın ulusal kripto parası olarak boy göstermeye hazırlanan Petro, Venezula devlet başkanı Nicolas Maduro tarafından ilk kez Aralık ayında basın ile paylaşılmıştı. Maduro, o dönem yaptığı açıklamasında Petro’nun finansmanı için ülkedeki petrol, doğal gaz, altın ve elmas rezervlerinin kullanılacağını belirtmişti.

Daha fazla detaya girmeden konuşmasını Petro’nun online kripto para borsalarında işlem göreceğini açıklayarak noktalayan Maduro’nun ardında bıraktığı izleri takip eden basın mensupları ise, üst düzey bir hükümet yetkilisine ulaşmayı başararak, konuyla ilgili daha detaylı bilgi edinmişti.

Edinilen bilgilere göre, bazı borsalar direkt olarak Venezuela’nın geleneksel para birimi Bolivar ile işlem yapacakken, bazıları da direkt olarak kripto paralar ile işlem yapacak. Daha detaylı açıklamalar ise şöyle:

”Her bir Petro, bir varil ham petrol ile desteklenecek ve aynı fiyatta satılacak. Örneğin varil fiyatı 60.40 dolar ise, Petro da aynı fiyat olacak. Bu ortalama fiyatı baz alacak olursak piyasada dolaşacak 100 milyon petronun toplam ederi 6 milyar dolar olacak.

Maduro, Petro ile planlarını kamuoyu ile paylaşırken, hükümete muhalif kişiler ise parlementoda bunun tamamen geçersiz ve boş bir plan olduğu fikrinde birleşiyor. Aynı zamanda muhalifler, petrol kaynaklarının bu şekilde kullanılmasının yasa dışı olduğunu da belirtiyor.

Maduro’nun bu işin başına getirdiği şef Carlos Vargas ise, Petro’nun madenciliğinin yapılmayacağını ve hepsinin kullanıma hazır olarak piyasaya çıkacağını belirtirken, bazı haber kaynakları da Petro’nun Ethereum tabanlı bir alt yapı ile piyasaya çıkacağını ifade etti.

Popüler Ethereum bloğu tarayıcısı olan Etherscan’da yapılan aramalarda ise hali hazırda Petro tokenlerinin sistemde bulunduğu görülüyor. PTO kısaltması ile kodlanan tokenlerden 100 milyon adet olduğu ve hepsinin tek bir adreste bulunduğu da sistemin verdiği bilgiler arasında. Ancak bu adresin Venezuela hükümetine ait olup olmadığı ise bilinmiyor.

Öte yandan Maduro, pazartesi günü basına yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanarak, Petro konusundaki ciddiyetini bir kez daha gün yüzüne serdi:

Finansal politikalarımızın temelini, Petro’nun sağlamlaştırılması oluşturuyor. Kripto para, artık insanlığın geleceği ve biz de bu hamlemiz ile geleceğe giriş yapmış bulunuyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment