Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Güncellemeler Uygulamaya Konuldu, Dash 1500$’ı Geçti

Sadece 2 gün önce Dash’ın 1000$’ın üzerine çıktığına şahitlik etmiştik. Son zamanlarda başarılı bir grafik çizen kripto para bugün 1500$’a da erişti. Özellikle son 2 ay içinde Dash oldukça yüksek performanslı bir koin oldu. Kasım’dan önce stabil bir şekilde seyreden Dash, iki aydır yükselişte.

Dash 6 Kasım tarihinde oldukça güçlü bir destek seviyesi olan 274$’dan çıkışını başlatmıştı. Bugünse Coinmarketcap üzerinden alınan verilere göre kripto para 1570$’a kadar yükseldi. 2017 yılına 11.26$’dan başlayan Dash, şimdiye kadar 139’a katlanarak yatırımcılarına çılgın bir kazanç sağladı.

Yazılım Güncellemeleri ve Daha Büyük Bloklar

Dash uzun süredir beklenen yazılım güncellemesini 8 Kasım’da yayınlamıştı: Dash 12.2. Bu yayınlanan yeni versiyon birçok hata düzeltmesini ve geliştirmeyi de beraberinde getirdi. Bu güncellemelerden en önemlileri block büyüklüğünün 2MB’a çıkarılması ve 2018’deki “Evolution” adlı güncelleme için yapılan iyileştirmeler. Ana geliştirici ekibinden UdjinM6, 12.2 güncellemesini şu şekilde özetlemişti:

“En önemli değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • DIP0001 entegrasyonu (2MB Block güncellemesi)
  • Transfer ücretlerinin %90’ının kesilmesi (DIP0001 entegrasyonu ile aktifleşiyor)
  • InstantSend yazılım açıklarının giderilmesi (DIP0001 aktivasyonu ile düzeltiliyor)
  • Kullanıcıların bakiyelerini çok daha hızlı kullanabilmesini sağlayan PrivateSend geliştirmeleri
  • Çeşitli RPC (Remote Procedure Call, Uzak Yordam Çağrısı) değişiklikleri
  • Bitcoin ana yazılımı için geriye dönük işlemler getirilmesi ve Dash’ın kodunun yeniden yazılması, bununla birlikte Dash’ın performansı artacak ve kod daha güvenilir ve anlaşılabilir olacak.
  • BIP39/BIP44 desteğiyle çıkarılacak olan deneysel HD (Hierarchical Deterministic) cüzdanı”

Güncelleme aynı zamanda 2016’da node sahiplerinin onayıyla hayata geçirilen bir block büyüklüğü geliştirmesini de hayata geçiriyor. Block büyüklüğünün artması güncellemeden 1 ay sonra, 5 Aralık’ta aktifleştirilmişti.

Burada sorulması gereken tek bir soru var, “Neden?” Çünkü şimdiki yukarı eğilimli kripto para piyasasında bile sadece 6 haftada %575’lik bir büyüme oldukça çılgın. Bunun tabii ki birkaç nedeni olabilir: Block büyüklüğünün artması, yeni entegrasyonlar ve Dash Evolution güncellemesi.

Bitcoin Cash ve Dash’ın Ortak Noktası: Block Büyüklüğü

Bitcoin topluluğunun kayda değer bir kısmı chain üzerinde getirilecek block büyüklüğü entegrasyonunu destekliyordu. Ancak bunu gerçekleştirecek olan güncelleme SegWit2x iptal edilince, block büyümesini destekleyen kullanıcılardan bazıları Bitcoin Cash’e geçiş yaptı. Tabii bir kısmının da tercihlerini Dash’ten yana kullandıkları oldukça aşikar. Bu arada hatırlayacak olursanız Coinbase dün Bitcoin Cash desteğini eklemişti. Bu da Bitcoin Cash’in birçok insanın düşündüğünden daha iyi bir performans göstererek -birkaç saatliğine de olsa- 4000$’ın üzerine çıkmasına sebep oldu.

Piyasaya bakılacak olursa Dash de block büyüklüğü ve ölçeklenebilirlik çözümleri sayesinde ilgi çeken Bitcoin Cash’i takip ediyor olabilir. Dash’e getirilen 2MB güncellemesi sadece başlangıç sayılır. Zira blockların 5MB’ya artırılması da yakın gelecekte gerçekleşecek. Bir önceki Dash teknik haberinde yazdığımız gibi, block büyüklüklerinin önce 45, sonrasındaysa yüzlerce MegaByte’a çıkarılması gündemde.

Ortak kurucu Evan Duffield’in dikkat çektiği bir konu var. Bilindiği üzere Dash’ın masternode sahipleri block ödüllerinin %45 gibi yüksek bir oranını alıyor. Bu sayede bu kişilerin özel lokasyonlarda çalıştırılan, yüksek hıza sahip donanımlara geçiş yapması mümkün. Dash’ın şu anda 1500$ olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, sahip olunan her masternode başına ayda 10,500$ gibi bir ödülün kazanıldığını hesaplamak mümkün.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment