Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zug Yetkilisi: Blockchain Tabanlı Şehir Oylaması, Düşük Katılım Oranına Rağmen ‘Başarılı’

Swiss News Agency kaynağının 2 Temmuz tarihli haberine göre, İsviçre‘nin Zug isimli şehrinin ilk blockchain tabanlı yerel belediye seçimi başarı ile tamamlanmış.

Aynı zamanda Kripto Vadisi olarak da bilinen Zug Haziran ayı içerisinde, 2017’nin Kasım ayında tanıtılan eID sistemi (dijital kimlik) kullanılarak, vatandaşların kendi mobil cihazlarında oy kullanabilecekleri bir blockchain tabanlı oylama sistemi denemelerine başladığını duyurmuştu.

Zug şehri iletişim sorumlusu olan Dieter Müller, Swiss News Agency’e verdiği demeçte, ”prömiyer başarılı geçti” yorumunda bulundu ve gizlilik yüzünden sonuçların doğrulanabilirliği ve oylama gizliliği gibi teknik konuların önümüzdeki bir kaç ay içerisinde inceleneceğini vurguladı.

Küçük çaplı yapılan seçim, online oylama sistemine erişimi olan 240 vatandaştan 72’sinin 25 Haziran ve 1 Temmuz arasında gerçekleştirilen ve bağlayıcı olmayan deneme oylamasına  katılım göstermesi ile yapılmış. Müller gazeteye verdiği röportajda, katılımcı sayısının daha yüksek olabileceğinden dem vurmuş.

Vatandaşlara oy vermesi için sunulan ankette, hem belediye ile ilgili küçük meseleler, hem de blockchain temelli bir eID sisteminin gelecekte referandum oylamaları için kullanılması gerekip gerekmediği sorulmuş. Swiss News Agency’nin haberine göre üç kişi dijital olarak oy kullanmanın kolay olmadığını belirtirken, 22 kişi blockchain teknolojisini vergi beyanı veya anketler için kullanabileceğini, 19 kişi ise dijital kimliklerini kullanarak park cezalarını ödeyebileceklerini, üç kişi ise bu teknolojiyi kütüphaneden kitap ödünç almak için kullanabileceklerini ifade etmiş.

İsviçre sahip olduğu iyimser vergi yasaları ve ilk dijital para arzlarına olan ılımlı tutumu sayesinde ”Kripto Ülkesi” olarak bilinmekte. Haziran ayının sonlarında Zug Mali Müdürü, blockchain ile ilgili şirketlerin banka hesabı açabilmesi için İsviçre Bankacılar Birliğine bir çağrıda bulunmuştu. 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment