Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2020 Bitcoin (BTC) Rallisi, 2017 Yılındakinden Farklı Olabilir: İşte Nedenleri

Bitcoin (BTC), Mart 2020 tarihinden bu yana değerini beş kat arttırdı ve rallinin tam olarak nerede biteceği kestirilemiyor. 2017 yılında BTC fiyatının 650 dolardan 20.000 dolara kadar çıktığı göz önüne alınacak olursa ise lider kripto para biriminin daha gidecek çok yolu olabilir. Peki bu seferki ralli ile 2017 yılındaki ralli arasında ne gibi farklılıklar var ve yine benzer bir yükseliş görmemiz mümkün mü?

İlk fark: Bitcoin kurumsal yatırımcıyı cezbetmeyi başardı 

Kripto para araştırma firması Messari’nin kurucusu Ryan Selkis, fiyat yükselişinin bir süre daha devam edeceğini düşünüyor. Selkiss, yakında 20.000 dolar rekorunu tazeleneceğinden “%90 oranında emin”. Yıl sonuna kadar 20.000 doların görüleceğini belirten Selkis, rallinin ise bununla sınırlı olmayacağını düşünüyor. Ünlü kurucuya göre Ocak 2021 tarihi itibariyle artması beklenen kurumsal katılım, BTC fiyatını da yukarı çekebilir.

2020 Bitcoin rallisinin 2017 yılındakinden farklı olabileceğinin ilk emaresi ise eski bir Bitcoin düşmanını içeriyor. Bitcoin yakın zamanda ödeme devi PayPal’ın desteğini alma haberi ile gündeme oturmuştu. BTC buna ek olarak MicroStrategy gibi kurumların da ilgisini ve yatırımını çekti. Selkis’e göre yeni yıl ile birlikte yeni kurumların da BTC ekosistemine girmesi oldukça muhtemel.

İkinci fark: Bu seferki rallinin ayakları yere basıyor

2017 yılında yükselişi tetikleyen unsurlara bakıldığında bunun tamamen FOMO ve ICO çılgınlığı olduğu görülüyor. İlk dijital para arzları hiçbir işe yaramayan amaçsız projelerin bile 2x ve üzerinde artış yakalamasını sağlamıştı. Bu da tahmin edileceği gibi bir balon yarattı ve oluşan açgözlülük Bitcoin fiyatına da devasa miktarlarda para akmasını sağladı.

Bu seferki rallide ise direkt olarak kurumsal paranın sektöre girdiği görülüyor. Koronavirüs salgını sonrasında Bitcoin’in tam anlamıyla güven tazelemesi, rallinin uzun soluklu olmasını sağlayabilir. 2017 yılında BTC fiyatı 20.000 dolar yakınlarında sadece birkaç saat kalabilmişti. Selkis ise bu seferki rallinin 20.000 doların da üstüne çıkıp istikrarlı bir şekilde devam edeceğini düşünüyor.

Grayscale’in uçuk miktarlarda BTC alıp bunu kurumsal yatırımcılara sunması da kurumsal paranın en büyük kanıtlarından birisi. CME Group tarafından sunulan Bitcoin açık pozisyonlarının değerinin de Aralık 2017 tarihinde piyasaya sürülmesinden beri ilk defa 1 milyar dolar barajını aştığı görülüyor.

2017 yılında türev ürün alternatifleri yok denebilecek kadar azdı ve sektör tamamen bireysel yatırımcının sırtında ilerliyordu. Şimdi ise bu rallinin çok daha sağlam ve uzun soluklu olabileceği görülüyor. Google Trends verilerine göre de 2017 yılının rallisinde Bitcoin aramaları 93 seviyelerine ulaşmışken şimdilerde bu 20’nin bile altında. Yani BTC fiyatını böylesine yükselten bireysel değil, kesinlikle kurumsal yatırım ve “akıllı para” gibi gözüküyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!