Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Ağı Yine Çin Yağmurlarından Etkilendi

Çin’in Sichuan eyaletindeki kötü hava koşulları, şiddetli yağmurlar ve su baskınları Bitcoin hash oranını yüzde 25 düşürdü. Bitcoin madenciliği büyük ölçüde Çin merkezli olduğu için ülkede yaşanan bu gelişme Bitcoin ağını da etkiledi.

Çin’in Sichuan eyalati geçtiğimiz haftadan beri muson mevsiminin kötü hava şartlarıyla mücadele ediyor. Bitcoin madencilerinin ucuz elektriği nedeniyle özellikle tercih ettiği kent, bugünlerde kötü hava şartları ve yağmurlardan muzdarip. Şiddetli yağışlar Sichuan’da sele sebep oldu. Sel ve taşkınlar yüzünden kentteki hidroelektrik santralleri yetersiz kaldı ve elektrik kesintileri yaşanmaya başladı. Sichuan’a konuçlanan Bitcoin maden şirketleri geçici olarak iş durdurdu ve Bitcoin hash oranı neredeyse yüzde 25 oranında düşüştü.

Bitcoin Madencileri Sular Altında

Bitcoin ağındaki toplam hash oranının yarısından fazlası Çin merkezli maden tesisleri tarafından sağlanıyor. Dünyanın en büyük 4 madencilik şirketine ev sahipliği yapan Sichuan, yaşanan taşkınlar ve su baskınları yüzünden elektrik, internet ve iletişim kesintileri yaşanıyor. Yaşanan kesintiler Bitcoin madencilerinin işlem gücünü düşürüyor. Sichuan, Bitcoin ağının toplam işlem gücünün yüzde 50’sini gerçekleştiği bir yer. Bu yüzden bölgede yaşanan muson yağmurları Bitcoin hash oranını doğrudan etkiliyor. Son günlerde yaşanan sel ve taşkınlar yüzünden günlük Bitcoin hash oranında yüzde 10 ile 20 arasında düşüş gerçekleşti.

Bitcoin Madencilik Havuzlarının 24 saatlik hash oranı Kaynak Bitcoin Madencilik Havuzlarının 24 saatlik hash oranı Kaynak

En büyük Bitcoin madencilik havuzlarından biri olan Poolin İcra Kurulu Başkanı Kevin Pan, bölgede yaşanan kötü hava şartlarının Bitcoin ağındaki hash oranını düşürdüğünü söyledi. Bitcoin hash ağındaki düşüklüğün sebeplerini, “Madencilik tesislerini de etkileyen elektrik ve internet aksaklıkları nedeniyle bazı operasyonları durdurduk. Ayrıca taşkınlar sırasında güvenlik önlemleri kapsamınca tesisteki personeli tahliye etmek zorunda kaldık.” şeklinde açıkladı.

Kötü hava şartları yüzünden Poolin’in Bitcoin hash değeri 20 EH/s’den 16 EH/s’ye geriledi ve yüzde 20’lik bir düşüş yaşadı. Aynı gerileme Sichuan’da bulunan diğer büyük madencilik şirketlerinde yüzde 20-25 oranında gözlendi.

Bitcoin hash değerleri son üç gün içerisinde ortalama 123 EH/s’ten 110 EH/s‘e kadar geriledi. Bunun sonucunda Bitcoin hash ağında son yedi gün içerisinde yüzde 3 oranındaki düşüklük, yüzde 10’un üzerine çıktı. Bu süreç içerisinde ortalama en yüksek hash oranı 127 EH/s oldu.

Muson hem Avantaj Hem Dezavantaj

Muson mevsimi Çin’i Bitcoin maden firmaları için cazip kılıyor. Çünkü özellikle Sichuan ve Yunan gibi eyaletlerde yağmur sayesinde hidroelektrik kaynakları çok hızlı besleniyor. Hidroelektrik santrallerinin ürettiği enerji fazlalığı, Bitcon madencilerine ucuz elektrik olarak yansıyor. Başta bir fırsat olarak görülen muson yıllar içerisinde madencilik firmalarının bölgedeki yoğunluğunun artmasıyla kabusa dönmeye başladı. Tahmin edilemeyen hava şartları nedeniyle yaşanan taşkınlar, seller ve şiddetli yağışlar madencilik tesislerinin iş yapmasına fırsat tanımaz hale geldi. Geçtiğimiz yıllarda musona hazırlıksız yakalanan madencilik tesisleri ciddi kayıplar yaşamış ve bölgeden çekilmek zorunda kalmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment