Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Blockchain Denilince Akla Gelen İlk Şirket Alibaba Olacak

Çin’in teknoloji devi Alibaba, Çin Başkanı tarafından başlatılan “blockchain çılgınlığını” devam ettirmekte kararlı gibi gözüküyor. Özel fikri haklar danışmanlık şirketi KISSPatent tarafından Salı günü yayınlanan verilere göre, Alibaba kesinlikle blockchain denilince en çok öne çıkan şirket konumunda. 

Blockchain teknolojisine yönelik patent sayısında liderlik yıllardan beri hep ABD merkezli kuruluşların elindeydi. Bank of America’nın yanı sıra ABD’li teknoloji devi IBM de 2019 yılına kadar bu serüvende lider konumunda yer aldı. Ancak 2019 yılında IBM ve Alibaba arasındaki rekabet, Alibaba’nın üstünlüğü ile sonuçlandı. Alibaba 2019 yılının ortalarında 100’e yakın blockchain patentine sahipken bunu 2020 yılında 200’ün üzerine çıkarmayı başardı.

Alibaba Blockchain Patent Sayısında IBM’e Fark Attı

KISSPatent tarafından yapılan açıklamada Alibaba’nın sadece bu yıl IBM’den neredeyse 10 kat daha fazla patent başvurusu yaptığı belirtildi. Alibaba’nın bu hızla devam etmesi durumunda, yıl sonuna kadar patent yarışında bütün rakiplerine ciddi farklar atacağı tahmin ediliyor.

Peki blockchain patent başvuruları arasında en popüler olan alanlar hangileri? KISSPatent tarafından yayınlanan grafikte toplamda 2.036 patentin sadece finansal teknolojiler alanına yönelik olduğu belirtiliyor. Bunun yanı sıra 560 patent başvurusu merkeziyetsiz platformlara, 147 başvuru ise finansal bileşene ve unsura sahip hizmetlere yoğunlaşıyor. Geri kalan 7 patent sağlık sektörü ile ilgiliyken 4 tanesi ise bankalarla ilgili olarak gözüküyor.

blockchain applications vs application category.png

KISSPatent raporunda yer alan ilgi çekici bir diğer nokta ise, ilgili alana yönelik patent başvurusu yapan şirketlerin artık Fortune 500 listesinde yer alan şirketlerden oluşması gibi gözüküyor. Eskiden sadece blockchain sektörüne özel şirketlerin yaptığı başvurular, artık daha eşit bölünmekte.

Bu da blockchain’in nispeten ana akım kabule ulaştığını göstermekte. Çin’in ve Alibaba’nın liderliği ise bu sektörü tekelleştirmeye yönelik ciddi bir risk teşkil ediyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment