Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Coinbase Hız Kesmiyor – 30 Yıllık Tecrübe Kripto Para Sektörüne Geçiş Yaptı!

ABD içerisindeki en büyük kripto para borsası Coinbase, firmanın ilk baş uyum görevlisini bünyesine kattı.

Böyle bir görevin Coinbase için gerekli olmasının temel sebebi, şirketin yasalar dahilinde hareket ettiğini kanıtlamak ve bu konudaki ön yargıları kırmak. Kripto para dünyasındaki bir firma için böyle bir pozisyon çok kısa bir süre önce yapılmış olsa çok saçma gözükebilecek iken, bir çok ülkenin yeni endüstriye uyum için yasalarını değiştirdiği yeni dönemde çok mantıklı bir hamle olma özelliği taşıyor. Coinbase bundan faydalanmak için kozunu öne süren ilk firmalardan bir tanesi.

Coinbase’in başkanı olan Asiff Hirji, şirketin blog sayfasında şunları ifade etti:

”Coinbase, – bütün kripto para sektörü gibi- büyüyüp olgunlaştıkça, küresel çaptaki çeşitli yetki sınırları içerisinde düzenleyici uyuma devam etmek, kritik bir öneme sahip olacaktır. ”

Goldman Sachs’tan Pershing’e, Oradan da Coinbase’e

İş için teklif götürülüp ‘transfer edilen’ yetkili, finans sektöründe 30 yıla yakın tecrübesi olan Jeff Horowitz. Kendisi, Linkedin profilinde halka açık olarak paylaşılan bilgilere göre, Goldman Sachs, Lehman Brothers ve Citigroup gibi dünya devi firmalarda önemli iş pozisyonlarına sahip oldu ve üst düzey görevlerde yer aldı.

Jeff’in son işi, yaklaşık olarak 1.8 trilyon dolarlık varlığa sahip olan New Jersey merkezli bir finansal hizmet şirketi Pershing LLC firmasındaydı. Jeff Pershing LLC bünyesinde de şu an Coinbase’de sahip olduğu görevi üstlenmekteydi. Horowitz bu pozisyonda altı yıl boyunca çalışırken, firmada ise toplam 12 yıl  hizmet verdi.

Coinbase İçin Meşgul Bir Temmuz Ayı

Coinbase’in kripto para borsası Coinbase Pro, CoinMarketCap üzerindeki verilere göre son 24 saat içerisinde tamı tamına 197.085 milyon dolarlık bir işlem görmüş. Diğer küresel borsalar ile kıyaslandığında çok yüksek bir tutar gibi gözükmeyen bu hacim, Coinbase’i ABD içerisindeki en meşgul kripto para borsası yaparken, dünyada da 10. sırada yer almasını sağlıyor.

Coinbase ilk olarak 14 Temmuz tarihinde beş yeni kripto para birimini listeleyebileceğini ve bu konuda araştırma yapmakta olduğunu duyurmuş ve piyasada bu koinler için adeta bir patlama yaratmıştı. Coinbase’in platforma Cardano (ADA), Basic Attention Token (BAT), Stellar Lumens (XLM), Zcash (ZEC) ve 0x (ZRX) koinlerini eklemek için çalışmalar yaptığı belirtilmişti.

Temmuz ayında Coinbase için bir dizi yenilik gördük. Bunda sonra gelen ve belki de en önemli gelişme olarak görülen olaya, firmanın tekrardan Google üzerinde reklam verebilmesini örnek olarak gösterebiliriz. Kripto para sektöründe iş yapan bir şirketin Google üzerinden reklam verebilmesi için merkezinin bulunduğu ülkenin yetkililerinden resmi bir lisans almış olması gerekiyor ve görünüşe göre Coinbase bu konuda pek bir sıkıntı çekmedi.

Bu gelişmeden kısa bir süre sonra, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) Coinbase’e üç önemli ve lisanslı firmayı satın alması için onay verdiği haberi gelmişti. Digital Wealth LLC, Venovate Marketplace Inc ve Keystone Capital Corp. isimli bu firmalardan Venovate ve Keystone, SEC onaylı broker firmaları oldukları için ciddi bir öneme sahip. Buna ek olarak Digital Wealth de ayrı bir SEC lisansına sahip.

22 Temmuz tarihinde ise, Coinbase yeni bir politik eylem komitesi kurmuş ve bunun ABD içerisinde yasal bir şekilde politik işler için para toplayabileceğini duyurmuştu. Bu aslında lobicilik faaliyetleri ile kripto para sektörüne ciddi olumlu etki yaratabilir. Bundan bir kaç gün sonra firma geçen sene başlanılan Bitcoin Cash manipülasyonu araştırmasını tamamladığını duyurmuştu. Peki bu olay tam olarak neydi ve ne zaman oldu?

Coinbase, Insider Trading yapıldığı yönündeki suçlamalar ile ilk olarak Aralık ayında karşılaşmıştı. Firmanın, Bitcoin Cash’i listelediğini açıklamasından birkaç gün önce, Bitcoin Cash hacimleri bir anda iki katına çıkmış ve birçok kişi, Coinbase’in çok sayıda çalışanının bu noktada Bitcoin Cash alarak kar etmeye çalıştığını iddia etmişti. Borsanın çalışanların manipülasyon yaptığını iddia eden birçok kişi, Coinbase’i o dönem suçlamıştı. Ancak yapılan denetleme ve araştırma sonucunda, Coinbase çalışanlarının böyle bir şey yapmadığı ortaya çıktı.

Ancak zamanında borsaya karşı açılan toplu dava ise hala devam etmekte.

Son olarak da yaklaşık 5 gün önce Coinbase CEO’su Brian Armstrong, Coinbase’in yatırımları satın almaları ve daha bir çok şey hakkında 2018 yılı ikinci çeyrek raporu yayınlamıştı. 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment