Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’un Ölçeklenme Çözümü Raiden, Kullanıcılara Sunulmadan Önce Son Test Ağını Kullanıma Açtı

Ethereum ödeme kanalları projesi olan Raiden’in son test ağı kullanıma açıldı.

Perşembe günü Berlin’de yapılan Dappcon geliştirici konferansında duyurulan bu yeni gelişme sayesinde, Ethereum tokenlerinin off-chain (blockchain harici) ödeme kanallarında alım ve satımının yapılması mümkün olacak ve bu Ethereum ağına bir miktar ölçeklenme sağlayacak. Bu duyuruyu önemli kılan ise bu test ağı sürümünün, Raiden’ın günlük kullanıcılara açılmadan önceki son durağı olması.

Projenin asıl geliştiricisi olan Lefteris Karapetsas konu hakkında şunları ifade etti:

”Bu ana ağa giden ilk adım.”

Raiden geçtiğimiz yılın Eylül ayında da bir test ağı uygulaması çıkarmış olsa da, Karapetsas yapılan yeni duyuruda bu versiyonun ana ağın kendisinin erken bir uygulaması olduğunu ve yeniden yazılmış güncel akıllı kontrat kodları ile kazara bir kapanma durumunda geri döndürülebilir ödeme kanalları özelliklerine sahip olduğunu vurguladı.

Karapetsas Dappcon konferansı esnasında yaptığı bu duyuruda, geliştiricileri Raiden test ağını kullanmaları ve olası sistem hatalarını bulmaları konusunda teşvik etmeye çalıştı. Bunu daha da ileri düzeyde yapmak için bir ödül programı çıkartılacağı da vurgulandı.

”İnsanların bunu gerçekten test etmelerini istiyoruz ve bu sebeple bir kullanıcı ara yüzümüz, API’miz var ve bulabilecekleri her şey için açık bir GitHub açtık. Bu sebeple umuyoruz ki ana ağı herhangi bir bug olmadan başlatabiliriz.”

Ethereum ve bir çok diğer blockchain’in karşılaştığı ölçeklenme sıkıntılarının bazılarını aşmayı hedefleyen projenin uygulama için olan piyasaya çıkış tarihi henüz kesinleştirilmedi. Ancak, Raiden takımı bu tarihin ilk başta söyledikleri yaz dönemine yetişmesini planlıyor.

Karapetsas konu hakkında şunları aktardı:

”Ağustos ayının sonuna kadar olan tarih de hala yaz sayılır. Özellik konusundaki plan ise, ana ağı şu an test ağında olan özelliklerle piyasaya sürmek olacak.”

Karapetsas düzenli kod güncellemelerinin ve optimizasyonların ana ağın piyasaya çıkmasından sonra da devam edeceğini ve buna ek olarak yazılımın diğer ölçeklenme teknolojileri ile daha iyi bir hale getirilmiş Ethereum için ortaklaşa çalışacağını ifade etti.

”Raiden özünde Ethereum için bir ödeme kanalı ağı. Raiden’ın bizim token transferlerini ölçeklememize yardım etmesi gerekiyor.”

”Uzun vadeli amacımız insanların Raiden’ı kendi mobil cihazlarından kullanıp sadece telefonları üzerinden blockchain harici token transferleri yapabilmesi. Bu uzun vadeli vizyonumuz ve büyük ihtimalle sharding, plasma gibi hybrid ölçeklenme çözümleri ile kombine bir  şekilde işe yarayacaktır.”

Ethereum bundan bir ay önce 19 Haziran tarihinde Sharding ve Casper güncellemelerini birleştireceğini açıklamıştı.

Ethereum kurucu ortağı tarafından 2018’in Nisan ayında duyurulan Sharding, bir blockchain içerisinde yer alan işlem sayısının arttırılmasını sağlayan bir metot. Sharding fikrinde düğümler sadece bir parça dağınık kaydı bünyesinde tutuyor ancak sharding’in içerisinde bulunan her bir unsur, mesela normal bir düğüm, diğerlerinin tuttuğu kayıt veya bilgiye erişip bundan destek alabiliyor.

Casper FFG (Friendly Finality Gadget) ise, ilk olarak 2017 yılının Ekim ayında ” mevcut proof-of-work (iş ispatı) blockchain sisteminin yerine geçecek proof-of-stake temelli bir sonlandırma sistemi” olarak tanıtılmıştı. Bu sistemin en büyük hedefi ”onaylayıcı mevduatları ve kripto ekonomik teşvikler yoluyla çıkan ekonomik sonlandırma hakkındaki mevcut soru ve sorunları çözmek” olarak belirtilmişti.

Nisan ayının sonlarında Ethereum Improvement Proposal (EIP) #1011: Hybrid Casper FFG tanıtılmış ve bunun amacının melez bir konsensüs sistemi getirerek kripto madenciliği ile ilgili sorunları çözmek olduğu belirtilmişti. En son teklife göre ETH ağı, PoW ile PoS konsensüs yöntemlerini birleştirip aşamalı olarak tamamen PoS sistemine intikal etmeyi planlamakta. EIP’e göre bu güncellemenin en önemli özelliklerinden bir tanesi madenciler için olan blok ödülünü 3 ETH’den 0.6 ETH gibi bir miktara düşürüyor olması.

Görünüşe göre Raiden’ın piyasaya çıkmasından sonra bu çözüm de Casper ve Sharding’e katılım gösterecek ve Ethereum’un ölçeklenme çözümüne ciddi bir fayda sağlayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment