Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Afrika Merkez Bankası Kripto Paraları Para Birimi Olarak Değil, ”Siber-Token” Olarak Görüyor

Bloomberg’in 24 Mayıs tarihli haberine göre Güney Afrika Cumhuriyetinin merkez bankası konumundaki South African Reserve Bank, kripto para birimlerine ‘‘siber-tokenler” demeyi seçti çünkü bunların ‘‘bir paranın gerekliliklerini karşılamadığını” düşünmekte.

Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Francois Groepe bankanın pozisyonunu şu şekilde açıkladı:

” Biz ”kripto para birimi” terimini kullanmıyoruz çünkü bunlar stabil değişim oranının, stabil bir değere veya ölçüye sahip bir varlık biriminin ekonomik yöndeki gerekliliklerini karşılamıyor. Biz bunlara ”siber-tokenler” demeyi tercih ediyoruz.

Merkez bankası daha önce bankanın kripto paralara ve bunlarla ilgili düzenleyici bir sistem ile geleceğe yönelik hareket planı yapabilmek amaçlarıyla bir FinTech çalışma ekibi kurmuştu.

Groepe bu konuda şunları ifade etti:

”Ortada hala bizim ilgili finansal gözetimimiz veya ticari kontrol düzenlemelerimiz hakkında bir uyum durumunun söz konusu olup olmadığından emin olmak veya bunu sağlamak istiyoruz.”

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları kripto paralara çeşitli şüphe ve kınama ile yaklaşmakta. Şubat ayında Bank of England CEO’su Mark Carney Bitcoin’in ”geleneksel” tanımlara göre yasal bir para birimi olamayacağını çünkü bunun geleneksel para birimlerinde olan 2 ana unsurdan yoksun olduğunu ifade etmişti. Kendisi Bitcoin’in ne bir ticaret aracı ne de bir yatırım aracı olduğunu vurgulamıştı.

Bu ayın başlarında ise Zimbabve Merkez Bankası bir genelge yayınlayarak bütün finansal kurumlara kripto para borsalarına hizmet sağlamayı bırakmalarını ve mevcut bütün kripto ile ilgili hesapları likiditeye çevirmeleri gerektiğini vurgulamıştı. RBZ’nin başkanı Norman Mataruka bu durumu RBZ’nin ”ödeme sistemlerinin bütünlüğünü koruma görevi” olduğunu ve merkez bankasının kripto para birimleri için böyle bir koruma sağlamaya hazır olmadığını belirterek açıklamıştı.

Nisan ayında Royal Bank of India benzer bir genelge yayınlayarak bankaların bundan itibaren kripto para ile uğraşan hiçbir bireye hizmet veremeyeceğini açıklamıştı. Hindistan Yüksek Mahkemesi bankaya karşı yapılan davaları kaldırarak RBI’nin kararını bir bakıma onamıştı. Dava Haziran ayında tekrar görüşülecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment