Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İşte Bitcoin (BTC) Fiyatını 20.000 Dolara Çıkaran Etmenler

Bitcoin (BTC) fiyatı 16 Aralık 2020 tarihi itibarıyla tüm zamanların rekorunu kırdı ve 20.000 dolar hedefini gördü. 20.700 dolara kadar çıkan BTC/USD paritesine Binance bile dayanamadı ve geçici süreliğine çöktü. BTC fiyatı 20.000 doların üzerine çıkarak bütün Bitcoin cüzdan adreslerinin %100 kâra geçmesini sağladı.16 Aralık tarihinden önce hangi fiyattan alındığı fark etmeksizin bütün BTC cüzdan adreslerinin pozitif duruma geçmesi sektörde sadece 2017 yılında görülmüştü.  

Bitcoin fiyatını rekora taşıyan sebepler neler? 

Peki Bitcoin fiyatını Mart 2020 tarihindeki 3.700 dolar seviyelerinden 20.700 dolar seviyelerine taşıyan etmenler nelerdi?

Bitcoin fiyatının 2020 yılındaki yükselişinin arkasındaki sebeplere bakıldığında bunların 2017 yılındaki ralliden çok farklı olduğu görülüyor. 2017 yılındaki ICO çılgınlığı çoğunlukla bireysel yatırımcıya hitap etti. Altcoinlerin geneli rekor  yükselişler elde etse de Ethereum gibi en ön sıradaki projeler bile 2017 yılındaki seviyenin çok gerisinde. Bitcoin ise birkaç özelliği sayesinde 2020 yılındaki fırsatları avantaja çevirip, eski rekorunu tazelemeyi başardı.

Dominonun ilk ayağı: Pandemi 

Şüphesiz bu yılı diğerlerinden farklı kılan en büyük etmen Covid-19 salgını oldu. Mart 2020 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından Covid-19’un pandemi ilan edilmesi, aslında her şeyin başladığı an oldu. BTC fiyatı o tarihlerde 3.700 dolara kadar geriledi. Bunun devamında ise yaklaşık olarak %700 oranında bir artış yaşandı. Hem düşüşün hem de yükselişin temel sebebi ise salgının yarattığı panik ve güvenli yatırıma kaçış olarak yorumlanıyor.

Sadece 21 milyon arza sahip olan Bitcoin,  bundan önceki kriz anlarında altının gördüğü güvenli liman muamelesi ile karşı karşıya kaldı. Domino etkisi yaratan Covid-19, ABD’nin trilyonlarca dolar para basmasına yol açtı. Sadece ABD değil, neredeyse önde gelen bütün ekonomiler Covid-19 karantinalarında destek olabilmek için inanılmaz bir likidite yarışına girdi. İlk başta büyük talep görüp 2.000 dolar seviyesini kıran ons altın, bunun devamında ralliyi BTC’ye devretti.

FED trilyonlarca dolar basıp faizleri sıfırladı 

Domino etkisinin devamında basılan trilyonlarca dolar ve FED de dahil birçok merkez bankasının faizleri sıfır seviyesine çekmesi, hazine tahvilleri ile diğer benzer araçlara olan ilgiyi azalttı. DXY düşüşü, dip veya negatif seviyeye çekilen faizler ile kurumsal yatırımcıların attıkları adımlar, BTC için her şeyi değiştirdi.

Halka açık bir şekilde listelenen MicroStrategy’nin yaptığı 250 milyon dolarlık BTC alımı, ilk fitili ateşledi. Alımları arttıran MicroStrategy’e başka kurumsal isimler de katıldı. Square, Mode ve devamında MassMutual ile son olarak Ruffer Investment Company, kurumsal kabulün görünen yüzü oldu.

Tabii ki bu aşamaların çok öncesinde Bitcoin almaya ve kurumsal yatırımcılara satış yapmaya başlayan Grayscale de BTC alımlarını arttırarak devam ettirdi. Bizzat Grayscale CEO’sunun onayladığı “kurumsallar sattığınız her bir Bitcoin’i alıyor” ifadesi aslında durumu net bir şekilde ortaya koymakta.

Domino etkisinin son ayağı: Bilinirlik 

Domino etkisinin üçüncü ayağında ise kurumsal isimlerin dahil olduğu sektörün, daha fazla duyulması yer alıyor. Bitcoin artık 2017 yılındakinden çok daha fazla bilinirliğe ve kabule sahip. PayPal ve Visa gibi dev şirketlerin kripto para ekosistemini destekleyici adımları da durumun net kanıtı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!