Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Vergi İdaresi: 331 Japon Kripto Para Yatırımcısı Geçen Sene En az 1 Milyon Dolar Kar Elde Etti

Güney Kore ve Japonya‘daki önde gelen medya kanalları JoongAng ve Nikkei, Japonya Ulusal Vergi Bürosunun (NTA) Japonya kripto para sektöründeki 331 yatırımcının ticaret yoluyla yatırımcı başına 1 milyon dolar, toplamda ise 331 milyon dolardan fazla kar elde ettiğini bildiğini açıkladı.

Kripto Para Vergilerinin Peşini Bırakmıyorlar

2017 yılının sonlarına doğru NTA, Japonya içerisinde 21.98 milyonun vergi beyan ettiğini ve bunların toplamda 41.4 milyar yen aktardığını belirtti. NTA geçen yıla göre kazanılan verginin %3 arttığını ve bunun ana sebebinin Japonya’nın gelişen ekonomisi sebebiyle olduğunu belirtti.

Hükumete vergi beyanında bulunan 21.98 milyon bireyden 549 tanesi belirli bir borsaya, varlığa, emtiaya veya mülke yapılan yatırım sebebiyle elde edilen işletme veya faaliyet dışı gelir sayesinde 1 milyon dolar elde etmiş. Bu 549 bireyden 331 tanesi ise Japon kripto para piyasasında milyonlarca dolar kazanmış 331 kripto para yatırımcısından meydana geliyor.

2017 yılında Japon hükumeti, Financial Services Agency (FSA) ve NTA yerel vergi dairelerinin yatırımlar aracılığıyla elde edilen faaliyet dışı gelirlere %55’e kadar vergilendirme uyguladığını belirtmişti. Bu yılın Şubat ayında ise Bloomberg, Japon hükumetinin özellikle yıllık 40 milyon yen‘den (365.000 dolar) fazla kar elde etmiş kripto para yatırımı yapan bireyler için %55 oranında vergi uygulama niyetinde olduğunu haberine taşımıştı.

Ancak Japon hükumeti kripto para vergilendirmesi konusundaki politikasına bir kesinlik kazandırmadı ve yatırımcılar da kripto piyasalarına olan güvensizliklerini kabul ettiler.

Blockchain teknoloji danışmanı Hiroyuki Komiya konu hakkında şunları ifade ediyor:

”Hükumet belirli detayları kesinleştirmedi ve bu sebeple sizi bu konudaki kuralları doğru anlayıp anlamadığınız konusunda ikilemde bırakıyor.”

ABD gibi bölgelerde vergi kurumları ve yerel finansal yetkililer daha önce Coinbase gibi şirketleri, vergileri arttırmak amacıyla, kripto para yatırımcılarının peşine düşmeleri konusunda zorlamıştı. Ancak Japonya’da NTA, 331 yatırımcının hepsinin kripto paradan elde ettikleri yatırımları hükumete kendilerinin itiraf ettiğini ve kripto para yatırımcılarına uygulanan vergilendirme konusunda iyimser bir tablo çizildiğini gösteriyor.

Yine de bazı endüstri uzmanları bu rakamların gerçek olamayacak kadar düşük olduğunu ve bazı yatırımcıların kazançlarını açıklamama seçeneğini tercih etmiş olabileceklerinden şüphelendiklerini belirtiyor.

Bir analisti açıklamaları şu şekilde:

”Eğer 2017 yılının sonlarına doğru kripto para sektöründeki hızlı büyüme göz önünde bulundurulursa, 331 gerçek olamayacak kadar düşük bir sayı. Büyük ihtimalle kripto para yatırımcılarının büyük bir çoğunluğu kazancını hükumete beyan etmedi.”

Güney Kore Bu Uygulamayı Takip Edecek Mi?

Geçen sene Güney Kore hükumeti ”riski minimize etmek” amacıyla yerel yatırımcıların yurt içi ilk dijital para arzlarına (ICO) yatırım yapmasını yasaklamıştı. Ancak bu yıl Kakao ve Bithumb‘ın Güney Kore dışında ICO projesi yürüteceği haberleri üzerine yerel hükumet düzgün bir vergilendirme politikası belirlendikten sonra yurt içi ICO projelerini yasallaştıracağını açıklamıştı.

Güney Kore Hükumet Yetkilisi konu hakkında şunu ifade etmişti:

”Güney Kore hükumetinin düzenleyici çerçeveleri takip etmek ve sektörün önde gelen diğer hükumetlerini takip etmekten başka bir seçeneği yok. Ortada kripto para birimlerine yapışmış kötü bir ün olmasına rağmen hükumetin duruşu Güney Kore piyasası için neyin yapılıp neyin yapılamayacağına karar ve izin verecek olan etmendir.”

Bu açıklamaların nazarında Güney Kore’nin de Japonya’nın uyguladığı gönüllü vergi beyan sistemini takip edeceği ve kripto para yatırımcılarına kazançlarını hükumete ilan etme konusunda yardımcı olacağı büyük bir ihtimal gibi görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment