Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Malta Üç Adet Yasa Yayınladı ve Kripto Paralar İçin Düzenleyici Çerçeve Oluşturdu

MaltaMalta hükumeti 22 Mayıs tarihinde üç adet yeni yasa yayınlayarak kripto para birimleri için düzenleyici bir çerçeve ve mevzuat oluşturdu.

Bu üç yasa şunlardan oluşmakta: Virtual Financial Assets Bill (Sanal Finansal Varlıklar Yasa Tasarısı), Malta Digital Innovation Bill (Malta Dijital Yenilik Yasa Tasarısı) ve Innovative Technology Arrangements and Services Bill. (Yenilikçi Teknoloji Düzenlemeleri ve Hizmetleri Yasa Tasarısı)

Malta kendisini kripto para dostu bir hükumet olarak göstermek için çok uğraştı ve bunun meyvesini alarak dünyadaki en büyük iki kripto para borsası olan Binance ve OKEx’in adaya kurulmasını sağladı. Bu konukların meziyetleri sayesinde kripto para ticari işlem hacmi konusunda dünyadaki en meşgul bölge halini aldı.

Bu yeni yasalar uzun süredir gündemlerde olan düzenleyici çerçeve konusuna adeta can verdi.

Virtual Financial Assets Bill ilk dijital para arzlarıyla ilgili. Yasada dijital para arzının arkasındaki şirketin bir whitepaper sunup belirtilen whitepaper için gereken şeyleri hazırlamadığı müddetçe hiçbir fon toplama kampanyasının yasal kabul edilmeyeceğini belirtiyor. Whitepaper özetle anlatılacak olursa, içerisinde projenin teknolojik temelini ve iş planını barındıran dokümandır.

Tasarı bu dokümanın başka unsurların yanında özellikle şunlara sahip olması gerektiğini vurguluyor:

  1. ”ilk sanal finansal varlık arzının arkasındaki gerekçenin” dolu dolu bir tanımı.
  2. Sunulan teknolojinin ve sağladığı yararların detaylı bir tanımı.
  3. Projenin ölçeklenebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin detaylı bir tanımı.
  4. Olası riskler ve bu riskleri azaltabilecek planlar
  5. Sanal varlığın detaylı bir tanımı – özellikleri, fonksiyonu
  6. Ödeme yöntemleri

Tasarıda bu şekilde verilen 26 kadar şart mevcut ve yukarıda belirtilen ödeme yöntemleri kısmı ayrı 12 bölmeye daha ayrılıyor.

Tasarının şartnamesinde bütün bunlara ek olarak , dijital para arzını yapan ihraççının mali tarihinin kamuya açıklanması ve whitepaper’ın  tasarıda sıralanan taleplerle ilgili tüm gelişmeler konusunda güncellenmesi de gerekli koşulmakta.

İkinci Yasa olan Malta Digital Innovation Bill endüstriye özel yönetim kurulu oluşturmaya odaklanıyor. Malta Digital Innovation Authority blockchain endüstrisinin sunduğu avantajları devlete tanıtmak ve devletin bu konudaki kararlarını uygulamak konusundan sorumlu olacak.

Bu yeni otoritenin, ” Finansal hizmetler, sağlık ve eğitim, gönüllü organizasyonlar, kamu yönetimi ve ulaşım gibi sektörleri de içeren ancak sadece bunlarla sınırlı kalmayan olabildiğince fazla ekonomik ve sosyal sektörde uygulanabilecek faydalarından yararlanmak amacıyla bu yenilikçi teknolojinin gelişiminin mümkün olduğunda yaygın bir tutum ile desteklemeye çalışacağının” da altı çiziliyor.

Kurum bu sektördeki gelişimler hakkında yıllık raporlar hazırlayacak ve ilgili devlet bakanı tarafından bir yıllık kadroya sahip olacak şekilde bir başkan ve dört ile sekiz üyeden ibaret bir kuruldan oluşacak.

Üçüncü yasa olan Innovative Technology Arrangements and Services Bill ise ”belirtilen yenilikçi teknoloji düzenlemelerini” düzenlemek ve denetlemek ile ilgili olacak. Blockchain tabanlı işletmelerin tabii olduğu yasal mekanizmayı sağlayacak ve bu nedenle daha önceki iki yasa için de bir temel oluşturacak.

Tal Ron Drihem & Co. Law Firm hukuk firması ortaklarından Tal Itzhak Ron’a göre bu yönetim anlayış adeta devrim niteliğinde.

Ron şu açıklamalarda bulundu:

”Ben Malta’nın bilgisayar oyunları dünyasındaki etkisinin artık finansal sektör için de geçerli olacağına inanıyorum. Şimdi kripto para birimleri için yeni bir düzenleyici yönetim sunmanın vakti, hatta Malta (Kıbrıs’ın aksine) henüz CFD’ler (Fark Sözleşmeleri) ve FX (Forex) için önemli bir merkez haline gelmemişken bunun tam vakti bile diyebilirim. Ayrıca sadece bu sebeple değil aynı zamanda Cebelitarık çok yakında AB’den çıkacağı ve büyük oyuncular üzerinde sahip olduğu DLT (dağınık cüzdan teknolojisi) hükümdarlığı da yakından yok olacağı için bunun tam vakti desem hiç de yanlış bir yorum olmaz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment