Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Milyarder Howard Marks: Bitcoin ‘Yatırım Değildir .. Bu Bir Trade’dir’

Los Angeles merkezli Oaktree Capital Management firmasının kurucu ve yönetici ortağı milyarder Howard Marks, Bitcoin’in herhangi bir önemi olmadığını ve yatırımcıların bunun içsel değerinden söz etmeden sadece spekülasyon yaptıklarını ifade etti.

‘Bu Bir Yatırım Değildir’

Marks, CNBC‘in kurumsal yatırımcılar için olan Delivering Alpha isimli sekizinci konferansına katıldı. New York’da yapılan bu konferansta konuşan ünlü milyarder, ilk ve zirvedeki kripto para birimi hakkındaki ‘kısmen’ negatif düşüncelerini ifade etti.

Marks basın saatine göre 7331 dolar birim fiyata ve 126 milyar dolarlık toplam piyasa hacmine sahip Bitcoin’in bir yatırım olmak için yeterli olmadığını ifade etti:

”Bu bir yatırım değildir… bu bir trade’dir.”

Marks buna ek olarak bütün uzun vadeli yatırımcıların sadece BTC fiyatı üzerine spekülatif yorumda bulunduğunu belirtip, Bitcoin satın alanların bunu, ”BTC’nin esas yararlarını belirtebildiklerinden değil. Esas değeri hakkında herhangi bir değer biçebildiklerinden değil. Sadece bunun fiyatının yükseleceğini düşündüklerinden.”  yaptıklarını ifade etti.

Milyarder yatırımcı buna ek olarak ”Greater Fool Theory” isimli teoriye de gönderme yaptı. Greater fool theory esasında, yatırımı elinde olan mal varlığını fiyatı önem arz etmeksizin belirli bir fiyata alıp bunu kendinizden ‘daha büyük bir aptala’ kar fiyatı ile satma olayıdır. Geçtiğimiz Mayıs ayında Bill Gates de buna göndermede bulunmuştu:

”Bir mal varlığı birimi olarak siz hiçbir şey üretmiyorsunuz ve bu sebeple bu varlığınızın artmasını bekleyemezsiniz. Bu teknik olarak bir ”greater fool” teorisi yatırımı.”

Bundan yaklaşık bir ay sonra ”Wolf of the Wall Street” lakabına sahip ünlü broker Jordan Belfort da benzer bir yorumda bulunmuştu.

Marks buna ek olarak Bitcoin’in geleceği hakkında da olumsuz yorumlarda bulundu:

”Uzun vadede, bence Bitcoin’in hiçbir değeri olmadığı ortaya çıkacaktır.”

Bitcoin’e özgü spekülatif traderların olduğu doğru ama bunu bütün bir kripto para birimini nitelemek için kullanmak ne derece doğru bilemedik açıkçası. Marks daha önce yaptığı açıklamalarda Bitcoin’in arkasında neyin olduğunu bilmediğini ifade etmişti ama yine de bilmediği bir şey hakkında yargılama yapmaktan pek çekinmiyor. Hatta buna ek olarak 9 Eylül 2017 tarihinde yaptığı bir açıklamada, Bitcoin’in yasallaştırılması gerektiğini ifade etmişti:

Bitcoin ya da diğer kripto paraların bu kadar kişi tarafından kabul görürken yasal para birimi sayılmamasının arkasında hiçbir sebep göremiyorum. Uzun, uzun zamandır hiçbir özel para biriminin bu kadar yaygın kullanım alanına sahip olduğunun görülmediğini söyleyebilirim ama bu ileride de göremeyeceğimiz anlamına gelmiyor.”

“Zaman ayırıp bana bilgi veren herkese teşekkür ederim. En son bildirimde Bitcoin’e karşı olduğumdan daha az “dinozor”um. Şimdi dijital para birimlerinin ne olduğunu, nasıl işlediğini ve hakkındaki tartışmaları anlayabiliyorum. Yine de kuramsal bir balon olabileceğini düşündüğümden paramı yatırmayı düşünmüyorum. Eğer bu konuda yanılmış olmaya da razıyım.”

Bu esnada dünyanın en büyük finansal hizmet sağlayıcılarından Mastercard bile, kripto temelli kredi kartı ödemelerinin önündeki engelleri açmak için bir patent aldı.

Marks’ın önceki yaptığı yorumları ile şimdi yaptığı yorumları arasındaki ‘U Dönüşü’, JPMorgan Chase‘in Jamie Dimon’unu hatırlatıyor. Jamie de Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin bir sahtekarlık olduğuna inanıyordu. Ancak daha sonra en çok konuşulan U dönüşlerinden birisini yapıp bu açıklamasından dolayı pişman olduğunu ifade etmişti.

Jamie 2017 yılının Eylül ayında Bitcoin bir sahtekarlık deyip şunları eklemişti:

“Durum Lale Çılgınlığı‘ndan daha beter. Sonu iyi bitmeyecek. Birilerinin canı epey yanacak.”

Bundan yaklaşık 1 ay sonra Jamie, gelen tepkiler üzerine şu yorumda bulunmuştu:

“Bitcoin zaten Dünyadaki önemli şeyler listesinde pekte yüksekte değildi ve artık Bitcoin hakkında herhangi bir açıklama yapmayacağım.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment