Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mobil Bankacı Revolut’tan Bitcoin Yorumu

Jamie Dimon’ın aylar önce Bitcoin ile ilgili yaptığı yorum, geleneksel bankacıların kripto paralara karşı olan tavrını özetler nitelikteydi. Jamie Dimon gibi düşünenlere katılmayan ve aksi yönde düşünenler elbette var. Tahmin edilebileceği gibi böyle düşünenler daha genç ve modern kişiler.

Dijital bankacılık alternatifi olan Revolut CEO’su Nikolay Storonsky, Jamie Dimon’ın meşhur “Bitcoin bir sahtekarlıktır” yorumuna katılmayanlardan.

Eski ve Yeni

Geleneksel bankacıların Bitcoin ile ilgili yaptığı olumsuz yorumlar artık tekrara düşmeye başladı. Bunun yanında günümüz piyasasında çok ciddi bir endişe ve belirsizlik olduğu da bariz. Bankalar yüz yıldan uzun süredir para üzerinde bir hakimiyete sahip ancak bu hakimiyetin önüne bir engel çıkabilir.

Günümüzdeki gelişmelerle birlikte bu hakimiyete artık meydan okunuyor. Gelişmelerden kastımız tabii ki kripto paralar ve kripto paraların, merkezi paralara olan etkisi. Bitcoin’i ve diğer kripto paraları destekleyen ve mevcut bankacılık sistemini değiştirmek isteyen startup’lardan biri de Revolut.

Sahtekarlıktan Ziyade “Altın”

Storonsky’ye göre Bitcoin, Dimon’ın deyimiyle bir sahtekarlık olmaktan oldukça uzak. Storonsky Bitcoin’in daha çok “altına” benzediğini düşünüyor. Son zamanlarda Bitcoin’in “dijital altın” olduğuna dair de güçlü iddialar ortaya atılıyor.

Nikolay Storonsky: “Kripto paralar kesinlikle sahtekarlık değiller.”

Storonsky her ne kadar Bitcoin’i altına benzetse de Bitcoin’in günlük ticari işlemlerde pek kullanılmayacağını da söyledi. Ancak bu durumun Bitcoin’i olumsuz yönde çok fazla etkilemediğini de belirtti.

Son birkaç haftadır pek çok kişi Bitcoin Cash’in orijinal Bitcoin’e bir alternatif olacağı iddiasında bulunuyor. Bitcoin Cash’in Bitcoin’e göre daha düşük işlem ücretlerine sahip olması ve işlemlerinin daha hızlı gerçekleşmesi Bitcoin Cash’i günlük hayatta daha pratik yapabilir. Ancak Bitcoin’in günlük hayattaki kullanım zorluğu, değerini zedelemiyor. Storonsky:

“Altının gerçek hayatta kullanımı oldukça kısıtlı ancak yine de devasa bir piyasası var. Piyasada ticaret edilen altının piyasa hacmi devasa boyutlarda ve bu hacim altının fiyatını belirliyor.”

“‘Altının gerçek fiyatı ne?’ sorusunun cevabını kimse bilmiyor. Bitcoin’de de durum aynı. Piyasa hacmi artıyor, fiyat artıyor ancak Bitcoin’in gerçek hayatta kullanımı oldukça kısıtlı.”

Bakış Açısını Değiştirmek

Wall Street’te an itibariyle en basitiyle iki taraf bulunuyor. Bit tarafta Bitcoin ve kripto para destekçileri öbür taraftaysa karşıtları. Jamie Dimon ve onun gibi düşünenler hangi tarafta, tahmin edebiliyorsunuzdur. Wall Street’ten bazı isimler Bitcoin’in bir balon olduğunu söylerken bazıları balonun henüz yeni başladığını söylüyor.

Credit Suisse CEO’su Tidjane Thiam:

“Gözlemleyebildiğimiz kadarıyla günümüzde Bitcoin almanın ya da satmanın tek sebebi para kazanmak. Spekülasyonun ve balonun tanımı da tam olarak bu.”

Ancak olaya farklı bakanlar da var. Bu isimlerden biri Mike Novogratz. Novogratz Bitcoin’in bir balon olabileceğini ancak balon olmasının, para kazandırmasına engel olmayacağını düşünenlerden.

“Fiyatlar olmaları gereken seviyenin çok daha ötesine gidecek. Fiyatlar artarken oldukça fazla para kazanabilirsiniz. Biz de bunu planlıyoruz.”

Tüm bu farklı bakış açılarını ayrı ayrı ele alırsak hepsinin kendi içinde bir mantığa ve haklılığa sahip olduğunu görebiliriz. Ancak tüm bu fikirleri ayrı ayrı incelemek yerine, bu kadar fazla fikir ortaya atılmasının ne anlama geldiğine odaklanmak daha faydalı olabilir. Bitcoin hakkında böylesine bilinen isimlerin türlü türlü yorumlarda bulunması, Bitcoin’in artık bilinen ve ciddiye alınan bir seviyeye ulaştığının göstergesi. Goldman Sachs dahi kripto paralara olan tavrında değişikliğe giderek şu açıklamada bulundu:

“Kurumsal yatırımcıların toplam değeri 120 milyar $ olan kripto para piyasasını görmezden gelmesi gittikçe zorlaşıyor. Her ne kadar yalnızca 9 tanesinin piyasa hacmi 1 milyar $’dan fazla olsa da şuanda piyasada 800’den fazla kripto para bulunuyor.”

Goldman Sachs bu açıklamayı ağustos ayında yapmıştı. Kripto para piyasasının şuanki toplam değeri 250 milyar $’dan fazla ve piyasada 1000’den fazla kripto para bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment