Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Piyasadan 300 Milyar Dolar Silindi

Kripto para piyasasının toplam değeri bir günde 1.66 trilyon dolardan 1.33 trilyon dolara düştü. Piyasadan 300 milyar doların silindiği saatlerde, neredeyse 630 bin türev yatırımcısının pozisyonu tasfiye oldu. Bitcoin dahil olmak üzere pek çok kripto para, %20’nin üstünde düşüş yaşadı.

Coinbase verilerine göre Bitcoin fiyatı dün 45.000 dolara kadar düştü. Ethereum (ETH), bir gün öncesine kadar 1.820 dolardan alınıp satılırken; dün öğlen saatinde 1.356 dolara geriledi. Bu ikili, salı sabahında 50.234 ve 1.628 dolarla giriş yaptı.

Kripto para fiyatları neden düştü?

  • Devlet yetkililerinden açıklamalar: ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, dün katıldığı etkinlikte Bitcoin’in “spekülatif” olduğunu söyleyip; onun, yatırımcılar açısından risk teşkil edebileceğini ifade etti. Güney Kore Merkez Bankası Başkanı Lee Ju-yeol, salı günü katıldığı meclis oturumunda “Kripto paraların içsel değerinin olmadığını” açıkladı.

  • Hazine tahvilleri yükseliyor: ABD’de 10 yıl vadeli hazine tahvilinin getirisi yükseliyor. Yatırımcıların Bitcoin gibi riskli enstrümanları bırakıp, daha güvenli olduğu kabul edilen tahvillere yönelmeye başladığı düşünülüyor.


  • Piyasada ağır satış baskısı var: Kripto para piyasasında iki gündür, yoğun bir satış baskısı var. Santiment verilerine göre pazar günü borsalara saatlik bazda gönderilen Bitcoin miktarı, 16 hafta boyunca hiç olmadığı kadar fazlaydı. Yine iki günlük zaman diliminde, içinde en az 1.000 adet BTC bulunduran cüzdan sayısı düşmeye başladı. Bitcoin balinalarının borsalarda satış yapmaya başladığı düşünülebilir.


  • Madenciler satış yapmaya başladı: Analist Lex Moskovski’ye göre Bitcoin’in pazar günü rekor kırdığını gören madenciler, kar satışı yapmaya başladı. Moskovski“Madenciler, envanterlerini ne kadar erken boşaltırlarsa o kadar iyi.” diyerek bunu bullish şekilde yorumladı.

629 bin yatırımcı tasfiye oldu

  • 300 milyar dolar silindi: Bitcoin fiyatı, bir günde 10.000 dolar düşmüşken kripto para piyasasından toplamda 300 milyar dolar para silindi. Piyasada yaşanan hareketlilik, borsa tarafında yoğun bir trafik oluşmasına yol açtı. Binance, saat 12:19-13:42 aralığında Ethereum ve Ethereum tabanlı tokenlar ile yapılan çekim işlemlerini durdurduğunu açıkladı.

  • Marj işlemlerini doğrudan etkiledi: Bybt verilerine göre son 24 saat içerisinde 629.170 türev yatırımcısının pozisyonu tasfiye oldu. Bunların toplam değeri yaklaşık 6 milyar dolardı. Etkilenenlerin %87’si uzun pozisyonlar olurken; tasfiyelerin 2.5 milyar dolarlık kısmı Binance kaynaklıydı. Bybt ekibi, bunu “Vadeli bitcoin piyasasında şu ana kadar görülmüş en çılgın gün.” olarak tanımladı.


  • Çok fazla pozisyon alındı: Bazı kripto para şirketlerinin yöneticileri, geçen hafta marj işlemi yapan bireysel yatırımcılar ile ilgili açıklamalarda bulundular. FTX CEO’su, “Piyasa şu anda çok over-leveraged durumda.” dedi. Frank Chaparro, bunun piyasada “sistematik bir risk” oluşturabileceğini söyledi.


  • Bir haftada 12 milyar dolar: Yılbaşından beri tasfiye edilmiş uzun pozisyonların toplam değeri, 32.4 milyar dolara ulaştı. The Block verilerine göre bu sayı, bundan yalnız bir hafta önce 20.6 milyar dolar düzeyindeydi.

Yeniden yükselmeye başladı

  • Tether davası sonuçlandı: İki buçuk yıldır devam eden Bitfinex ve Tether soruşturması, dün itibarıyla tamamlandı. New York Başsavcılığı, ikiliye 18.5 milyon dolar para cezası verme koşuluyla bir uzlaşma sağladı. Tether’ın piyasayı “manipüle ettiğine dair bir bulguya rastlanmadığı” açıklandı.
  • Square bitcoin aldığını açıkladı: Twitter CEO’su Jack Dorsey’nin yönettiği Square, dördüncü çeyrek raporunu açıkladı. Bitcoin rezervini büyüten şirket, ona 170 milyon dolarlık ekleme daha yaptı.
  • Fiyatlar yükselmeye başladı: Kripto para fiyatları, bu haberler neticesinde yeniden yükselmeye başladı. 45.000 dolara kadar gerileyen bitcoin, haftanın ortasında yeniden 50.000 doların üstüne çıktı.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!