Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Piyasalarda Bitcoin Cash İçin Alınan Kararlar

Bitcoin Cash konusunda ne yapılacak?

Önümüzdeki hafta bir grup madenci ve geliştirici Bitcoin ağından bir ayrılma gerçekleştirip yepyeni bir kripto para oluşturabilir. Bu yüzden şuan sektördeki firmaların kafasında dolaşan soru bu.

Bitcoin’in nasıl çalışması konusunda senelerdir topluluk içinde dönüp duran tartışmalar bulunuyordu ama bunların çoğu sadece fikirlerden ibaretti. Bitcoin Cash ekibiyse, ayrılma fikrini kafasına iyice koymuş gibi duruyor. Daha da ötesi, bu ayrılığı çok kısa bir zaman dilimi içinde gerçekleştirmeye çalışıyorlar.

Kullanıcılar kendi aralarında Bitcoin Cash alsalar mı almasalar mı diye tartışırken, borsalar da aynı soruyla başa çıkmaya çalışıyorlar.

Oluşma ihtimali yeni bulunan kripto paranın kısa sürede değersiz hale gelebilme durumu da var, kullanıcıların çok fazla ilgisini çekme ihtimali de. Bu ihtimaller yüzünden durum hakkında tam emin olamasalar da, kripto para cüzdanları, borsaları ve maden havuzları durumla ilgili ne yapacaklarına dair açıklamalar yayınlıyor.

Şirketlerin İkilemleri

Şirketler hangi kripto parayı destekleyeceğine karar verirken genelde ne kadar kar edeceklerini hesaplayarak bu kararı veriyorlar.

Ama Bitcoin Cash çok ani bir şekilde ortaya çıktığı için bazı şirketlerin karar vermeye vakti olmadı. Mesela Hong-Kong tabanlı borsalardan ANXPro ve mobil cüzdanlardan Electrum ve GreenAddress, yeni bir kripto paraya desteklerini verecek vakitlerinin veya teknik kaynaklarının olmadığını söyledi. 

Buna benzer olarak geçtiğimiz günlerde paylaştığımız gibi Bitstamp de henüz bir alternatif kripto parayı destekleyecek bir “durumda olmadıklarını” belirtmişti.

Şirketleri, Bitcoin Cash’i kullanıcılara ödeyecek maddi kaynaklara sahip olmadıkları için suçlamak da doğru olmaz.

Ama bazı kullanıcılar bu durumu sahtekarlık olarak görüyor. Bildiğiniz gibi kripto para hesaplarında “özel anahtar” denen bir şey vardır. Eğer paranız borsada duruyorsa sizin hesabınızın “özel anahtarı” da aslında borsadadır; sizde değil. Kullanıcıların şikayetçi oldukları durum da bu. Ayrılık sırasında kullanıcıların alması gereken tüm Bitcoin Cash’i şirketler kendileri alacak diye düşünüyorlar.

Şirketlerin bazıları da hangi kararın daha iyi olacağı konusunda emin olamadılar.

Kripto para borsalarından ShapeShift, 1 Ağustosta işlemleri henüz belirtilmemiş bir süreliğine “kapatmayı” düşünüyor. Ama Bitcoin Cash’i destekleyip desteklemeyecekleri konusunda henüz bir açıklama yapmadılar.

Bazı firmalar ise tamamen farklı bir açıklamada bulundu. Bitcoin ödemelerinin yapılabildiği platformlardan BitPay, “Bitcoin ağı üzerinde bir ayrılık yaşanmamalı ve hizmetlerde bir aksaklık çıkmamalı” açıklamasında bulundu. Bu açıklamadan da tahmin edebileceğin gibi BitPay, hizmetlerini askıya almayacak.

Bitcoin Cash’i Destekleyenler

Elbette Bitcoin Cash’i destekleyenler de var. Onlardan bahsetmeden geçmek olmaz.

Bazı firmalar Bitcoin Cash’i desteklemek istiyorlar çünkü bu ayrılığın vaat ettiği özellikleri denemek istiyorlar. Bu özelliklerden kastımız tabii ki blok kapasitesindeki artış gibi özellikler.

Eğer 1 Ağustosta Bitcoin’iniz varsa ve buna ek olarak Bitcoin Cash’iniz de olsun istiyorsanız “özel anahtarının” sizde olduğu bir cüzdana aktarma yapmanız gerekiyor. Ya da en azından, Bitcoin Cash’i destekleyecek olan bir cüzdana.

Bitcoin Cash’i destekleyecek cüzdanlar arasında Trezor, Ledger ve mobil cüzdan Airbitz bulunuyor.

Cüzdanların yanı sıra, Bitcoin’e desteğini sunan borsalar da oldu. Bu borsalar üzerinden de Bitcoin Cash ticareti yapılabiliyor olacak. Bunların arasında bildiğiniz gibi Bittrex bulunuyor.

Yine büyük borsalardan olan Bitfinex, Bitcoin ile karıştırılmaması adına Bitcoin Cash’i listede BCH adıyla sunacağını duyurdu. Bazı yerlerde ise BCC olarak geçecek.

Maden Havuzları

Maden havuzlarının çoğunluğu Bitcoin Cash’e destek vermiyor. Bu durumda akıllara Bitcoin Cash’in blokchchaine yeni işlemler eklemek için kullanılan işletim gücünün ne kadar merkezsiz ve ayrılmış olacağı sorusunu getiriyor.

İlk maden havuzu Slush Pool, “madencileri tarafından kayda değer bir destek almadıkları” gerekçesiyle Bitcoin Cash’i desteklemeyeceğini açıkladı. Bitcoin ağındaki hash oranının %5’ini kontrol eden Bixin de ana odaklarının orijinal Bitcoin ağında kalmaya devam edeceğini söyledi.

Bitcoin.com ve Bitman gibi maden havuzları ise desteklerinin hala daha SegWit2x anlaşmasından yana olduğunu belirtti. Ama bunun yanında gelecekte Bitcoin Cash’e de destek verme ihtimalleri bulunuyor. 

Bitcoin Cash’e destek veren tek maden havuzu, bu işe en baştan beri kendini adamış olan ViaBTC‘dir. Ama ViaBTC, maden gücünü Bitcoin Cash’e doğru kaydırmıyor. Bunun yerine kullanıcılarına donanımlarını Bitcoin Cash’e destek olmaya yönlendirebilme olanağını sunuyor.

Tüm bunlar birleştirildiğinde Bitcoin Cash’in aslında o kadar destek görmediği gerçeği ortaya çıkıyor. Peki Bitcoin Cash’in geleceği ne olacak?

Yukarıda belirttiğimiz gibi bazı borsalar, maden havuzları ve şirketler Bitcoin Cash’e destek verse de, bu organizasyonların çok azı gerçekten uzun süreli olarak Bitcoin Cash’e geçiş yapma planı yapıyor. 

Ama buna rağmen geçmişe baktığımızda Ethereum Classic örneğini görüyoruz. Ethereum Classic’in de ilk ayrıldığı zamanlarda çok uzun süre dayanamayacağı öngörülüyordu. Ama belli başlı düşünceler yüzünden Ethereum Classic’i destekleyenler sayesinde beklentilerin çok üzerine çıkıldı.

Yani şuanda net olarak bir şey diyemiyoruz. Evet, Bitcoin Cash’e çok fazla destek gelmiyor. Ama ayrılma yaşanırsa, ayrılmadan sonra insanlar Bitcoin Cash’e aniden destek vermeye başlayabilirler. Ya da şuanda destek verenler aniden desteklerini kesebilirler. Ne olacağı hakkında şuan hiç bir kesinlik yok. Biz de bekleyip göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment