Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rus Yetkilileri Venezuela’nın Borcunu Kripto Para İle Ödemeyeceğini Açıkladı

Venezuela‘nın önümüzdeki 10 yıl boyunca Rusya’ya ödemesi gerek yaklaşık 3,15 milyar $ borcu bulunmakta. Fakat yapılan son açıklamalarda ödemenin Venezuela’nın ulusal kripto para birimi olan Petro ile yapılmayacağı açıklandı.

Reuters’ın salı günü yapmış olduğu bir haberde Rus maliye bakanlığı Devlet borçlarından sorumlu departmanın bakanlığını yapan Konstantin Vyshkovsky yaptığı açıklamada Venezuela’nın borcunun bir kısmını geçtiğimiz Şubat ayında çıkarmış olduğu Petro ile ödemesi gibi bir talebinin bulunmadığını belirtti.

Vyshkovsky’nin bu açıklaması Time dergisinin Rusya’nın Devlet başkanı Vladimir Putin‘in Petro’yu ABD’nin yaptırımlarından kaçınmak için bir araç olduğu doğrulamasının ve kripto para birimini çıkarma sürecinin iki ulus arasında yapılan bir işbirliği olarak tanımladığı haberinden yalnızca birkaç gün sonra geldi.

Rus Dış işleri Bakanlığına bağlı Basın Yayın ve Enformasyon Departmanının Başkanı olan Artyom Kozhin geçtiğimiz günlerde Rus Hükumeti yetkililerinin Venezuela’ya Petro’yu geliştirmesi için yardım ettiği iddialarını yalanlamıştı.

Sonrasında ise Time yaptığı bir haberde Rus milyarderleri Dennis Druzhkov ve Fyodor Bogorodsky‘nin Petro’ya yardım ettiğini iddialarını ortaya atmıştı.

Fakat Kozhin bu haberlerini hepsinin bir yalan olduğunu belirterek Rus devletinin veya herhangi bir Rus finans kurumunun Petro’nun geliştirme aşamasında parmağı olmadığını belirtmişti. 21 Şubat 2018 yılında yapılan toplantıda Venezuela Maliye bakanı Simon Zerpa ile Rus Maliye Bakanı Anton Siluanov arasında konuşulanlar hakkında Kozhin şunları söylemişti:

21 Şubat 2018 yılında gerçekleşen toplantı esnasında Venezuela Ekonomi Ve Maliye Bakanı Simon Zerpa tarafından Rus Maliye bakanlığına yani tarafımıza yalnızca proje hakkında gerekli mercilere bilgilendirme yapma amacıyla kripto para birimi hakkında bir kitapçık sunulmuştur.”

Petro’nun satışları farklı para birimlerini de kapsayarak devam etmekte. Venezuela başkanı Nicolas Maduro, Petro’nun şimdiye dek 5 milyar $ yatırım topladığını iddia etse de bunu destekleyecek bir kanıt henüz yayımlanmadı. Bu yüzden hükumetin bu zamana kadar ne kadar para topladığı bilinmezliğini korumakta.

19 Mart tarihinde ise ABD Başkanı Donald Trump Petro’ya yönelik yeni yaptırımları yürürlüğe koymuştu. Bu yaptırımlardan biri de Amerikalıların söz konusu kripto para birimine yatırım yapmalarını yasaklamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment