Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela’nın Kripto Parası Petro Türk Lirası İle Satın Alınabilecek

Venezuela geçtiğimiz ay satışa çıkardığı ‘Petro’ ile kendi kripto parasını üreten ilk ülke oldu. Ülkenin başkanı Nicolas Maduro’nun Petro’yu bazı ülkeler için (Rusya, Türkiye gibi) daha kolay ulaşılabilir hale getirmek istediği zaten biliniyordu. Bu istek doğrultusunda da Petro birkaç farklı itibari para ile doğrudan alınabilecek.

Venezuelalı vatandaşlar, şirketler ve diğer kesimler artık petrol ile desteklenen Petro’yu birkaç farklı itibari para karşılığında satın alabilecekler. Söz konusu itibari paralar arasında şunlar yer alıyor: Türk Lirası, Euro, Yuan ve Ruble.

Bu gelişmenin duyurusu geçtiğimiz Perşembe günü bizzat Maduro tarafından yapıldı. Maduro yaptığı duyuru sırasında yukarıda sıralanan paraların “gezegenin ekonomik geleceği” olduklarını da söyledi.

Petro’nun Venezuela’nın para birimi olan Bolivar ile alınamadığını da belirtelim.

Petro almak için illa ki itibari para kullanmak gerekmiyor. Petrol ile desteklenen bu kripto para Bitcoin, Ethereum ve NEM gibi kripto paralar karşılığında da alınabilir.

Petro almanın birkaç farklı yolu var evet ancak bazı kesimler ‘Petro nasıl alınır?’ sorusundan ziyade ‘Petro alınmalı mı?’ sorusuna odaklanıyorlar. Venezuela’nın ürettiği bu kripto para sıklıkla eleştiri yağmuruna tutuluyor. Yöneltilen eleştirilerden biri de Petro’nun çok geniş bir kullanım alanına sahip olmaması. Petro’nun en azından şimdilik Venezuela’da vergi ödemek için kullanılmak dışında pek bir işlevi yok. Yani satın alan insanların çoğu aslında Petro’yu kullanamıyor.

Petro’ya yönelik pek çok eleştiri yöneltilse de Venezuela’daki yetkililerin açıklamalarına bakacak olursak ülkenin kripto parası epey ilgi görmüş. Venezuela’nın Kripto Para Müfettişi olan Carlos Vargas bu ayın başlarında 127 farklı ülkeden 83,000 kişinin Petro satın aldığını duyurmuş, ülkenin başkanı Maduro da Petro’nun ön-satış sürecinde 5 milyar $’dan fazla para topladığını söylemişti.

Hiperenflasyonla, yiyecek kıtlığıyla, gittikçe artan işsizlikle, insan hakları ihlalleriyle uğraşmakta olan Venezuela, Petro sayesinde ABD tarafından uygulanan yaptırımlardan kurtulmayı hedefliyor. Maduro ABD tarafından uygulanan yaptırımların “ekonomik savaş” anlamına geldiğini söylemiş ve Petro sayesinde Venezuela’nın “finansal egemenliğinin güçleneceğini, finansal işlemler yapabilir ve finansal yaptırımları aşabilir hale geleceğini” iddia etmişti.

ABD Başkanı Donald Trump yakın zamanda Venezuela’ya uygulanan yaptırımları iyice sertleştirmiş ve bu yaptırımların içine Petro’yu da dahil etmişti. Trump tarafından alınan kararla birlikte ABD’deki vatandaşlar bundan böyle Petro satın alamayacaklar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment