Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zimbabve Merkez Bankası Kripto Para Ticareti Yasağını Destekliyor

Zimbabve Rezerv Bankası, bankaların kripto para borsası Golix ile işlem yapmasını yasaklamaya yönelik bir mahkeme celbi hazırladı.

Banka, bu kararı Golix platformundaki kripto para işlemlerini resmi banka kanallarına dahil etmenin, üzerinde denetim sağlanamayacağı için, risk teşkil ettiği gerekçesiyle aldığını açıkladı.

Banka müdürü John Mangudya, 8 Haziran tarihli mahkeme dosyasında borsanın resmi bir finans kurumu olmamasına rağmen öyleymiş gibi davrandığını belirtti.

Mangudya, sözlerini Golix’in lisans gerektiren para transferi, döviz değişimi ve vezne işlemleri yürüttüğünü söyleyerek destekledi.

Merkez Bankası, kripto paralar üzerinde dünya genelinde araştırmaların sürdüğünü belirtirken, Golix’in riskli işlemleri tamamlayabilmek için bankalarla beraber çalışmasına dikkat çekerek bunun yasaklanmasını istedi.

Golix yetkilileri ise platformun kötü amaçlı işlemleri engellemek adına katı bir müşteri tanıma sistemi uyguladığı konusunda ısrarcı.

Zimbabve, son zamanlarda döviz sıkıntısı yaşıyor. Bu da insanları yurt dışına para göndermek için kripto para gibi alternatiflere yöneltiyor.

Merkez Bankası, Golix’in ICO’sunun bir “piramit yapı” olduğunu söylerken, ülke ekonomisine zararlı kaynaklardan fonların giriş yapabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Mangudya,

“Yatırımın çökme olasılığı çok yüksek. Özellikle son ICO’yla birlikte bu piramit bir yapı, ve erkenden devre dışı bırakılması gerekiyor.” dedi.

Müdür, bankanın aynı zamanda Golix’in kendi operasyonlarını da yasakladığını reddetti. Yüksek mahkeme, borsanın, merkez bankasının kripto para ticaretini durdurmasına yönelik itirazı sonrasında, işlemlerine devam edebileceğini açıkladı:

“Davalıya karşı bir celp doldurulmuş olsa da, davalının operasyonları üzerinde bankalarla ilgili olanlar ve yasa dışı aktivite riski taşıyanlar haricinde herhangi bir yasak bulunmuyor.”

Zimbabve kripto para ticaretini düzenlemek adına bazı adımlar atarken, komşusu Güney Afrika Cumhuriyeti kripto para cinsinden kazançları vergilendirmeye başladı bile. Süreyi kısaltmak için banka işlemlerinde blockcahin teknolojisinin kullanılmasına dair bir pilot test de uyguladılar.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment