Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2021’deki DeFi Hacklerinin Hacmi 1 Milyar Dolara Yaklaştı

CipherTrace, yeni yayınladığı yayınladığı verilerde, merkeziyetsiz finans (DeFi) odaklı saldırıların, 2021’in başından bu yana 994 milyon dolarlık bir zarar ile sonuçlandığı bilgisini verdi.

Bu hafta, merkeziyetsiz finans (DeFi) alanına yönelik yapılan en büyük saldırılardan biri gerçekleşti. Hacker, çaldığı paraların büyük bir miktarını iade etmiş olsa da cross-chain platformu Poly Network, 611 milyon dolarlık bir saldırı ile karşı karşıya kaldı.

Kayıtlara en büyük DeFi hacki olarak geçen Poly Network’ün yanı sıra ağustos ayı boyunca Punk Protocol, Popsicle Finance, DAO Maker, Neko Network gibi merkeziyetsiz platformlar da saldırıya uğradı ve milyonlarca dolar kaybetti.

Artan DeFi saldırıları, blockchain analiz firması CipherTrace’in ağustos ayının başlarında yayınladığı “Cryptocurrency Crime and Anti-Money Laundering” isimli raporunda ve Poly Network saldırısı sonrası paylaşılan yeni verilerle ele alındı.

DeFi sektöründeki hackler, 2021’deki hack hacminin %90’ını oluşturuyor

CipherTrace, 10 Ağustos’ta yayınladığı raporda DeFi ile alakalı hacklerin toplam 361 milyon dolar ile bu yılın hack hacminin üçte birini oluşturduğunu söylemişti. Ancak bu sayı değişti. Artık DeFi hackleri, 2021’de 1.1 milyar doları aşan hack hacminin %90’ını oluşturuyor.

Poly Network saldırısının ardından yeni verileri yayınlayan şirket, mevcut durumda, 2021’deki DeFi hack’lerinin bilançosunun 994 milyon dolara ulaştığını açıkladı. 2020’de gerçekleşen DeFi hacklerinde kaybedilen miktarın toplam değeri ise 129 milyon dolardı.

Ocak ayından ağustosa kadar yaşanan olayların ele alındığı raporda, DeFi’dan bağımsız olarak gerçekleşen hacklerin bilançosunun, 111 milyon dolar olduğu gözlemleniyor. Bu durumda, DeFi sektöründe hack saldırıyla bağlantılı olarak kaybedilen miktar, merkeziyetsiz alan dışında kalan kripto para sektöründe kaybedilen miktarın neredeyse 9 katı olarak karşımıza çıkıyor.

Bu tarz saldırılar ve dolandırıcılığın her çeyrekte katlanarak artmaya devam etmesiyle, CipherTrace, DeFi odaklı suçların geleceğinin “amansız” olabileceği değerlemesinde bulundu.

Rug-pull vakalarının sebep olduğu zarar, 113 milyon doları buldu

DeFi hacklerinin yanı sıra dolandırıcılık vakalarına da yer verilen raporda DeFi ile alakalı suçların %24’ünü 113 milyon dolar ile rug-pull olaylarının oluşturduğu belirtildi. DeFi ile alakalı hackler, dolandırıcılıklardan çok daha yüksek miktarda zarara sebep olsa da, dolandırıcılık vakaları da önceki yıla göre büyüdü.

2020 yılında DeFi dolandırıcılıkları sonucu kaybedilen meblağ 41 milyon dolar iken, 2021’in temmuz ayına kadar elde edilen veriler, bunun neredeyse üç katına çıktığını gösteriyor.


Görsel: Hacker (Pixabay, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!