Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ve Bitcoin Cash’in Rekabeti

Ağustosta yaşanan fork ile oluşan Bitcoin Cash’ten sonra, Bitcoin‘de yine bir ikilemle karşılaşıldı. Kasımın ortalarında Bitcoin’in blok boyutunu arttıracak yeni bir fork planlanıyordu ancak bildiğiniz üzere bu iş suya düştü. SegWit2x planının durdurulma gerekçesi olarak Bitcoin ağında yeteri kadar oy birliği sağlanamaması gösterildi.

Fork’un gerçekleşmeyeceği haberi Bitcoin fiyatını olumlu yönde etkileyerek 7 bin 200 $’dan 7 bin 800 $’a kadar çıkardı. Ne var ki bu olumlu etki uzun sürmedi. Haber yazım saatiyle Bitcoin şuanda 6 bin 300 $ civarında satışta. Bunun yanında yine haber yazım saatiyle 120 bin onaylanmamış işlem bulunuyor

Geçici süreliğine de olsa tüm bu kargaşadan nimetlenen Bitcoin Cash oldu. Kısmen istikrarlı bir şekilde ilerleyen ve SegWit2x haberlerinden önce 600 $ düzeylerinde kalan Bitcoin Cash, SegWit2x’in iptalinden sonra 2 bin 500 $‘a kadar yükselmeyi başardı. Ancak bu da geçici bir artıştı ve şuanda bu fiyat yarı yarıya düşmüş durumda. Böyle dikkat çekici bir artıştan sonra fiyat tekrar düşüşe geçti geçmesine ancak hala daha Bitcoin Cash’in böyle bir artış yaşaması yorumcular tarafından takdir görüyor. An itibariyle Bitcoin Cash fiyatı:

Bitcoin’in Varoluşsal Krizi

Bitcoin ağındaki ölçekleme (scaling) problemleri hala daha devam ediyor ve bu durum Bitcoin fiyatını ciddi ölçüde etkiliyor. Pek çok haberde vurguladığımız üzere Bitcoin her geçen gün daha fazla tanınırlık kazanıyor ve daha fazla insan Bitcoin ile tanışıyor. Ancak kontrolsüz bir artış Bitcoin’e zarar verebilir. Input Output Hong Kong CEO’su Charles Hoskinson‘un konuyla ilgili yorumu:

“Bitcoin, Bitcoin ağının geleceğiyle ilgili zekalarını, tutkularını ve paralarını kullanarak gayet açık ancak bir o kadar da birbirinden farklı fikirler ortaya sunabilecek kalitede insanları bünyesinde barındıran büyüklüğe ulaşmasıyla birlikte bir varoluşsal kriz geçiriyor. Bir açıdan baktığımızda görüyoruz ki bu durum belli sürtünmeler yaratıyor ve bunlar ayrılıklara neden oluyor. Farklı bir açıdan baktığımızda ise görüyoruz ki birbirinden farklı iki bakış açısı da piyasa hissesini arttırmak için rekabet halinde. İşin sonunda kimin kazanacağını söylemenin imkanı yok ancak yaşananlar kaosun değil; olgunluğun simgeleri. Hiçbir ekosistemde herkesi mutlu etmenin imkanı yoktur; aynı şekilde herkes kendi görüşünü de uygulayamaz. Bu yüzden topluluklar içinde pek çok açık-kaynaklı projelerde olduğu gibi ayrılıklar yaşanır ki projenin altında yatan değer mahvolmasın.

Daha Fazla Kullanıcı, Daha Fazla Karışıklık

Bitcoin’in yükselen fiyatları pek çok yeni yatırımcıyı kendisine çekti ancak sisteme yeni dahil olan bu yatırımcıların ne kadar bilgili olduğu tartışılır. Yeni katılan kullanıcılar arasında fark edilir boyutta bir kafa karışıklığı var ve bu durum işleri daha da zora sokuyor. Bitcoin ile Bitcoin Cash’in arasındaki farkların bilinmediği bile gözlemlenebilir. Bravenewcoin CEO’su Fran Strajnar, şuanki durumun yeni bir FUD¹ olduğunu düşünüyor:

“Şuanki FUD’un kripto para piyasasına yeni giren milyonlarca kişinin aklını çok karıştırdığını düşünüyorum. Bitcoin ile Bitcoin Cash ayrımı yapmak bile kafa karıştırmaya tek başına yeter.”

Bitcoin Cash Pump&Dump’a Mı Maruz Kaldı?

Özellikle alternatif kripto paralar pump&dump olayına pek yabancı değiller. Kripto para piyasasında tek başına bir kripto paranın fiyatını arttırıp, insanların ilgisini o paraya yoğunlaştırıp sonradan aldığı miktarı satarak temiz bir kar elde edebilecek çapta yatırımcılar bulunuyor. Auxesis Group başkanı ve Cashaa kurucusu Kumar Gaurav Bitcoin Cash’in yaşadığı artışla alakalı şu yorumu yaptı:

“Bitcoin Cash’in 600 $’dan 2 bin 400 $’a çok hızlı bir şekilde yükselip neredeyse 1 saat içinde 1,300 $’a düşmesi işin altında tipik bir pump&dump olabileceğini gösteriyor. Forex piyasasıyla kıyaslandığında kripto para piyasası hala daha çok küçük. Kripto para piyasasında bu gibi şeyler yapmak oldukça kolay ve bu durum baz alınarak Bitcoin ve Bitcoin Cash’in geleceği hakkında yorum yapılamaz.”

Gaurav aynı zamanda Bitcoin’in zaman içinde olgunluk kazandığı kanaatinde:

“Buna kıyasla Bitcoin, zaten pek çok zorluğu atlatmış vaziyette ve istikrarlı şekilde artmaya devam ediyor. Şuan yaşadığı düşüş, bu yılın temmuz ve eylül aylarında yaşadığı düşüşler gibi gayet sıradan. Dolayısıyla Bitcoin’in yakın zamanda 8 bin $’ı göreceğini söyleyebiliriz oysa Bitcoin Cash’in uzun vadede büyümeye devam edip etmeyeceği veya yaşadığı artışın tipik bir pump&dump olayı olmadığını söylemek için çok erken.”

Buna ek olarak Fran Strajnar şu yorumu da ekledi:

“4 bin 500 $’ın üstünde kaldığı sürece Bitcoin’in bir sorun yaşamayacağını düşünüyorum. Çünkü akıllı yatırımcılar Bitcoin Cash’in, Bitcoin kadar desteklenmediğinin, avantajlı olmadığının ve kabul görmediğinin farkına varacak.”

BTC ve BCH Barış İçinde Yaşayabilir

Bitcoin topluluğunun kendi içinde yaşadığı çekişmeler, uzman yorumcuların Bitcoin ile Bitcoin Cash’in sunduğu imkanları kıyaslaması bir kenara dursun. Tüm bu rekabetin dışında iki Bitcoin ağı için de güzel bir şey var. Defalarca belirttiğimiz gibi, kripto para piyasasına her geçen gün daha fazla yeni yatırımcı katılıyor. Bu piyasa sürekli büyüyor ve bu da şu demek: hem Bitcoin’in hem de Bitcoin Cash’in gelişmesine yetecek kadar yatırımcı bulunuyor.

Şuan Bitcoin ağında yaşanan fork mücadelesinin yakın gelecekte biteceği de gözükmüyor gibi. Ancak bu konuda yapılabilecek bir şey yok çünkü kripto para piyasasının parçalarından biri de bu. Charles Hoskinson‘un konuyla ilgili yorumu:

“Bitcoin Cash şuanda ne Bitcoin’i tehdit ediyor ne de varlığını sürmek için Bitcoin’e ihtiyacı var. Bu yönden bakıldığında Bitcoin Cash gayet olumlu bir ayrılık oldu. Bitcoin küçük blok boyutunu korumaya devam edebilir; Bitcoin Cash de büyük blok boyutunu. Umuyorum ki bu, uzun vadede rekabetin sona ermesini sağlayacak çünkü iki taraf da anlayacak ki diğer taraf yok olmayacak. Tıpkı Ethereum ve Ethereum Classic’te olduğu gibi.”

Ağlar arasında rekabetler, ağ içinde rekabetler… Rekabet ne kadar azılı olursa olsun kripto para piyasasında demokrasi varlığını sürdürmeye devam ediyor. Kimse kendi kafasına göre bir şey yapamıyor, hiçbir otoriteden emir gelmiyor. Belki de bu yeterlidir.

Terimler

¹FUD: Bir pazarlama terimi. İngilizce açılımı “fear, uncertainty and doubt” olan stratejinin kısaltılmış hali.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment