Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

”Devrim Varsa Risk De Vardır”: Avustralya ASIC, ICO ve Kripto Para Kurallarını Güncelliyor

26 Nisan tarihinde gerçekleşen bir Fintech (finansal teknoloji) etkinliğinde, Avustralya’nın Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu (Australia’s Securities and Investments; ASIC) üyesi John Price,  ICOlar ve kripto para birimleri için finansal yetkililerin güncellediği kuralların altını çizen bir konuşma yaptı:

”Blockchain ve ICOlar gibi yenilikçi teknolojilerin gelişmesi, bizim toplumumuzun finansal ürünler ve servislerle yaptığı iletişimi ve teması devrim niteliğinde değiştirme yetisine sahip ancak devrimle beraber risk de beraberinde gelir. Herhangi bir güven duygusu kurmaya kalktığımızda ”dolandırıcılıklar ve sahtekarlıklar” oldukça yıpratıcı olabiliyor ve bizim hepimizin bunların olmamasını sağlamak adına yapmamız gereken bazı roller var.”

Price’ın Avustralyalı tüketicileri korumaya odaklı konuşması, Avustralya kurumsal ve bireysel kanunlarının eğer bir ICO deniz aşırı üretilmiş ve yönetiliyor olsa bile geçerli olacağını vurguladı.

Geçen sene ASIC, ICO düşüncesi içerisinde olan herhangi bir kurum için bir yol haritası yayınlamış ve onları sunulmakta olan token’ın türüne göre kısmen Avustralya’nın 2001 Şirketler Kanunu boyunduruğu altına almıştı. ICOlar kısmen ”yönetilen yatırım fonları”, hisseler veya türetilmiş teklifler, veya ”nakit olmayan ödeme hizmetleri” olarak görülebilir ve Price ayrıca dün yaptığı konuşmasında onların ”herhangi bir pazarlama veya teklif aracılığıyla yanlış yönlendirme veya kandırma yapmama zorunluluğunda olduklarını” belirtmişti.

Price bunun kripto endüstrisinin ” halkın güvenini daha uzun süre kazanabilecek bundan bir nebze olgun bir sektör kurmak ile” ilgisi olduğunu belirtti ve buna ek olarak ASIC’in şimdilerde diğer içsel ve uluslararası düzenleyicilerle kripto para birimlerinin”vergilendirmeler, kara para aklama önleme, ödeme sistemleri ve finansal hizmetler” gibi fonksiyonları için daha net bir çerçeve ve düzenleme oluşturmak adına çalışmakta olduğunu belirtti.

Price’a göre ASIC, konu yeni teknolojilere ve bazı iş modellerinin ‘ilk günlerine’ gelince çok açık görüşlü  bir tutuma sahip olabiliyor. Price buna ek olarak, finansal teknoloji yeniliklerinin ”serpilmesi” için ”doğru düzenleyici çevreye” ihtiyaç olduğunun da altını çizdi.

Bütün Avrupa, Asya ve ABD boyunca kripto dünyasına yapılan önemli ölçüde düzenleme ve yasa koyma trendi boy gösterdi. Endüstrinin içerisindeki kara para aklamayı önlemeye yönelik uygulamaların (Anti-Money-Laundering; AML) arttırılması ve Müşterini Tanı (Know-your-customer; KYC) gibi etkinliklerin yanı sıra, ICOlar da ciddi bir inceleme altına girdi. Gelmekte olan düzenlemelerin belirsiz etkisi şimdiden yeni sermayede kendini göstermeye başladı ancak bazı yatırımcılar bu düzenleyici berraklığının uzun dönemde iyi etkileri olacağı kanısında.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment