Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JPMorgan Bitcoin’in Yeni Altın Olduğunu Düşünüyor

Hatırlayacak olursanız Jamie Dimon Bitcoin için yaptığı “dolandırıcılık” açıklamasıyla CEO’su olduğu şirketin Bitcoin’e olan bakış açısını belirlemişti. Ancak sonrasında şirket birden fazla kez Dimon’un sözleriyle çelişkili açıklamalarda bulunmuştu. Bu sefer JPMorgan, kripto paraya “yeni altın” adı altında övgülerde bulundu…

JPMorgan’daki analistler, Bitcoin’in bir şekil değişikliğine gittiğine inanıyor. Açıklamaya göre kripto para yakında altın gibi güvenilir ve uzun dönemde başarılı bir yatırım aracına dönüşebilir. JPMorgan’dan gelen bu sözlerin nedeni muhtemelen son zamanlardaki yükseliş. Aynı zamanda SegWit2x’in başarısız olması da Bitcoin’in dijital altın olarak daha kullanışlı olduğunun kanıtı niteliğindeydi.

“Kripto Paralar Yakında Yeni bir Yatırım Sınıfı Olabilir”

JPMorgan’da analist olarak çalışan Nikolaos Panigirtzoglou, Bitcoin değerindeki inanılmaz yükselişin kripto parayı bir yatırım aracı olarak yücelteceğini, aynı zamanda bir para birimi olmadığını da kanıtlayacağını belirtti. Son zamanlarda Bitcoin piyasasına yapılacak yatırımları kolaylaştıracak büyük değişimler olmuştu. Panigritzoglou da bu gelişmeleri şöyle anlatıyor:

“Özellikle köklü alım satım platformlarının (CME) Bitcoin ön ödemeli sözleşmeler yayınlayacak olması Bitcoin’in meşrulaşmasını sağlayacak. Bununla birlikte, hem normal hem de kurumsal yatırımcıların kripto para piyasasına olan ilgisi büyük ölçüde artacak.”

Bitcoin Hala Altını Kovalıyor

Şimdilerde altın ve Bitcoin söz konusu olduğunda tartışılan önemli bir konu, Bitcoin’in altını yakalayarak öldürüp öldüremeyeceği. Altın en eski yatırım araçlarından biri olduğu için oldukça stabil ve güvenli sayılır, bu yüzden üzerinde konuşmak Bitcoin’den çok daha sıkıcı bir konu. Tabii geleneksel yatırımcıların ilgisi Bitcoin’e kayarsa bu tamamen değişebilir.

Bitcoin altının 6 trilyon $’lık piyasa değerine yetişemiyor olabilir, ancak piyasa değeri her şey değil. Bitcoin’in son zamanlarda daha çok ilgi çekmesinin sebebi hisse marketlerine toz yutturan büyüme oranı. Ufak bir hatırlatma yapalım; Bitcoin 1 yıllık dönemde %1190, 2 yıllık dönemde ise %2750’lik bir büyüme göstermişti. Eğer bu büyüme oranı aynı şekilde devam ederse kripto paralar bir gün altının piyasa değerini bile geçebilir.

Bankalar Artık Bitcoin’le Barışık

Jamie Dimon şeytani dolandırıcılık açıklamasını yaptığı sıralarda bankalar ve Bitcoin’in bir savaş içinde olduğu düşüncesi vardı. Köklü finansal kuruluşlar, yeni ve önemsiz gibi görünen bir dijital para tarafından yenilgiye uğratılıyordu.

Bankalar Bitcoin’in bir para birimi olmasından oldukça rahatsız olmuşlardı, zira Bitcoin insanları hükümet tarafından yayınlanan para birimlerinden kurtarabilirdi. Bu da tabii ki bankaların ana gelir kapısının yok olması demek. Günümüzdeyse özellikle son bir aydır para birimi tartışmaları sönmüş vaziyette. Görünüşe göre Wall Street şu anda Bitcoin’in bir yatırım aracı olarak geleceği olduğuna inanıyor.

Bitcoin kurumsal bankalara direkt saldırdığı ergenlik günlerinden kurtulmuş sayılabilir. Artık olgunlaşan Bitcoin piyasası, dünya genelinde herkes tarafından büyük bir ilgi görüyor. 19. yüzyıl, insanların altın bulmak için gerçek anlamda yarıştığı bir zaman dilimiydi. 21. yüzyıl içinse Bitcoin için aynısı söylenebilir. Piyasaya giren son Bitcoin, 21 milyonuncu koin olacak. Blok zorluğunun şimdiki işlem gücüne oranı aynı kalırsa bu son Bitcoin’in piyasaya 2140 yılında girmesi bekleniyor. Önümüzde uzun bir yol var desek yanlış olmaz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment