Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tether USDT’lerin Üçte Birini Celp Kağıdını Aldıktan Sonra Üretti

Tether‘in 6 Aralık’ta ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu tarafından celp kağıdı aldığının ortaya çıkmasından sonra yeni bir şey daha ortaya çıktı. Tether’ın toplam arzının üçte birinden fazlası celp kağıdının verilmesinden sonra üretildi.

6 Aralık Sonrası USDT Arzı Arttı

Bu haftanın başlarında Bitfinex’in ve Tether’ın 6 Ocak 2017’de ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından celp kağıdı aldığını bildirmiştik. Celp kağıtlarının özellikle detaylarına yönelik çok bir şey bilinmiyor olsa da Bitfinex ve Tether’ın geçtiğimiz yıl Mart ayında ortak oldukları bankayla ilişkilerini kesmiş olmalarına rağmen çok ciddi miktarlarda USDT üretilmeye devam edilmesi, iki şirketin de şeffaflığının ve dürüstlüğünün bir süredir sorgulanmasına yol açtı.

Şubat 2017 tarihini baz aldığımızda görüyoruz ki sirkülasyondaki USDT miktarı yüzde 9 bin civarında artış gösterdi. Geçtiğimiz yılın Şubat ayının başlangıcında yaklaşık 25 milyon $’lık USDT varken Ocak 2018’in sonunda bu değer 2.25 milyar $’a yükseldi. Celp kağıdının alınmasından bu yana ise Tether USDT miktarını 775 milyon daha arttırdı ve 6 Aralık 2017’den bu yana toplam arzı %52.5 oranında arttırmış oldu. Bunun neticesinde de piyasadaki tüm USDT’lerin yaklaşık %34.5’i, Tether CFTC’den celp kağıdı aldıktan sonra üretilmiş demek oluyor.

Şüpheler Büyüyor

Tether’ın celp kağıdı aldıktan sonra bu kadar fazla USDT üretmiş olması, bazı kesimler tarafından Tether’ın ve Bitfinex’in Bitcoin piyasalarını manipüle etmek için yapmış olduğu son bir çırpınış olarak yorumlanıyor. Tether’ın yeteri kadar USD’ye sahip olmadığına dair iddialar zaten ortada dolanıyordu ancak özellikle 6 Aralık sonrası üretilen USDT’lerin USD tarafından desteklenmediğine dair çok ciddi bir şüphe var. İnsanlar Tether’ın celp kağıdını aldıktan sonra bu kadar fazla USDT üretmesini, celp kağıdı geldiği bilgisi gün yüzüne çıkana kadar Bitcoin fiyatını rekor seviyelere ulaştırma çabasına bağlıyorlar.

Bitfinex kurulduğu dönemden bu yana “içeriden ticaret” suçlamalarıyla karşı karşıya kalıyor. 2013 yılının başlarında eski bir Bitfinex çalışanı, kendisi ile Bitfinex’in eski CEO’su olan Raphael Nicolle arasında yazılmış e-postaları ortaya çıkarmıştı. Eski Bitfinex çalışanı bu yazışmalarda Bitfinex’in şu anki CFO’su olan Giancarlo Devasini’nin ticaret için kullandığı hesaba “hesabına kendisinin yatırmadığı bir milyon doların yatırıldığını” iddia ediyor.

CFTC’den gelen celp kağıtlarına yönelik Bitfinex ve Tether şu şekilde bir açıklama yaptı:

“Sorgulama yürüten kolluk kuvvetlerinden ve düzenleyicilerden rutin olarak yasal sürece maruz kalıyoruz. Bu gibi talepler hakkında yorum yapmamak gibi bir ilkemiz var.”

CFTC’nin Denetim Gücü Artıyor

Celp kağıtları, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu başkanı Jay Clayton ile CFTC başkanı J. Christopher Giancarlo’nun, kripto para piyasalarına düzenleyici kurumlar olarak nasıl yaklaştıklarına yönelik açık bir mektup yazmasından yalnızca birkaç gün gün yüzüne çıktılar.

Mektupta sırasıyla CBOE ve CME‘nin Bitcoin vadeli işlemler piyasasına girişmesi sonrasında CFTC’nin artık “ABD’deki Bitcoin vadeli işlem piyasalarını gözetleyebildiği ve piyasalardaki kötü etmenleri daha kolay belirleyip takip edebildiği” belirtiliyor.

 

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment