Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vadeli İşlemler Bitcoin’i Daha Değişken Yapacak

Son haftada Bitcoin dur durak bilmiyor desek yeri. Bitcoin 10 bin $ sınırını geçtikten sonra adeta aldı başını gitti. Son haftada yaşadığı artışla bazı borsalarda 19 bin $ sınırına kadar dayanan Bitcoin bir süre sonra 13 bin 500 $ civarlarına düştü ve tabii ki yine Bitcoin “balondur” gibi yorumlar çıktı.

Ancak o düşüşün ardından vadeli işlem ticareti başladı. CBOE’nin Bitcoin vadeli işlemlerini başlatmasıyla birlikte Bitcoin fiyatı tekrar artış yaşadı ve an itibariyle 17 bin $ düzeylerinde duruyor.

Bazı yatırımcılar en ufak düşüşte endişeye kapılıp Bitcoinlerini satıyorlar. Ancak bu gibi ufak çaplı düşüş ve artışlara artık alışmak gerekebilir. BitMEX CEO’su Arthur Hayes bu gibi durumların bu hafta açılacak yeni vadeli işlem piyasasıyla çok daha şiddetleneceğini ve sıklaşacağını düşünüyor.

Eski Para Giriyor

Vadeli işlemlerle ilgili yayınladığımız pek çok yazıda söylediğimiz gibi bu işlemler geleneksel yatırımcıların ellerini “kirletmeden”, kendilerini “riske” atmadan Bitcoin ticareti yapabilmesini sağlayacak. Özellikle 18 Aralık’ta CME’nin bu işlemlere başlamasıyla birlikte vadeli işlem piyasasına çok ciddi miktarlarda paranın gireceği tahmin ediliyor. Özellikle CME ile bunun gerçekleşeceği düşünülüyor çünkü CME, CBOE’ye göre çok daha büyük. Kripto para piyasasının toplam piyasa hacmi 460 milyar $’ı geçmiş durumda ancak bu bile bazı küresel piyasalarla kıyaslandığında devede kulak kalıyor. Dolayısıyla işin içine Wall Street dahil olduğu zaman çok daha büyük dalgalanmalar yaşanacak.

Hayes konuyla ilgili şu yorumda bulundu:

“İlk olarak bu sözleşmeler yapıları gereği Bitcoin’in değişkenliğini arttıracaklar.”

Anlık Nakit Dönüşümü

Bu işlemler neden Bitcoin’in değişkenliğini arttırsın? Şu sıralar vadeli işlemlerle birlikte piyasada manipülasyonlar görüleceğine dair bazı tartışmalar dönüyor. Zaten değişken olan bir piyasaya yapısı da buna elverişli olan vadeli işlemlerin dahil olması durumu iyice şiddetlendirebilir. Hayes:

“Bir örneğe bakalım. CME sözleşmeleri hafta sonları kapalı olacak. Yani fiyat tıpkı diğer tüm Globex vadeli işlem sözleşmelerinde olduğu gibi cuma günü kapanacak ve pazar gecesi tekrar açılacak. %20 oranında üst ve alt limiti olacak. Yani 24 saatlik zaman diliminden daha uzun süreli bir sözleşmenin cuma günü Londra saatiyle 16:00’da kapanan fiyatın %20 daha fazlasından ya da aşağısından ticareti yapılamaz.”

“Bitcoin Cash durumunu ele alalım. Bitcoin fiyatı cuma ile pazar günleri arasında %30 oranında düşüş yaşıyor. CME sözleşmesinin aşağı limiti tetikleniyor böylece kimse ticaret yapamıyor. Borsaların bakış açısından, borsayı anında açıp belli bir grup yatırımcının sözleşmelerden yaşayacakları kayıpları kapatacak kadar teminatları olmadıkları için sözleşmelerini nakit paraya dönüştürmek isteyecekleri bir durum yaşanabilir.”

Ani değişimlere yol açabilecek başka sorunlar da bulunuyor:

“Aynı zamanda indekslerindeki borsaların yarısının neredeyse hiç likit olmadığı ve borsalarının günümüzdeki yoğunluğa bile dayanamayıp teknik problemler yaşadıkları gerçeği var. Kötü birinin borsaya DDOS saldırısı yapıp yerleşme döneminde önce, vadeli işlem sözleşmelerinin ticaretini ve komisyoncuların müşterilerine nasıl para dönüştürdüğünü etkilemek için fiyatı değiştirebileceği bir durum da görebilirsiniz. Görmesi ilginç olacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment