Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Venezuela Petrol Destekli Petro’yu İhracat İçin ”Kullanabilir”

Venezuela lideri Nicolás Maduro, ülkenin devlete bağlı şirketlerinin ihracat yaparken ülkenin petrol destekli para birimi Petro’yu (PTR) kullanabileceklerini belirtti. Ülkenin Cuatro F isimli gazetesine göre, ülkedeki emlak sektörü bile Petro ile alınabilir hale gelecek.

Gazetede yayınlanan bir demeçte, Maduro Petro’nun ”global kripto ekonomisinde devrim yaptığını” belirtti. Yazıda belirtilen bilgilere göre Petro’nun ön sipariş olarak 133 farklı ülkeden 200,900 gibi bir sayının üzerinde istek aldığı vurgulanıyor. Daha önce sitemizde yer alan haberde de belirtildiği üzere, Petro’nun ön satışlarının 5 milyar dolar kazandığı iddia ediliyor.

Sadece Emlak Sektörü Değil

Gazetede ayrıca Nisanın 20’sine kadar, emlak sektörünün yanı sıra ülke çapında çeşitli ürünler alınması da mümkün olacak. Bu hareketin bir parçası olarak, Maduro ülkenin içişleri bakanı Néstor Reverol‘u bu alışverişlerin ülkenin Otonom Noterlik ve Kayıt Hizmetleri Servisi (Saren) aracılığıyla yapılabilmesi için bilgilendirdi.

Hükumete bağlı şirketlerin buna ek olarak Petro cüzdanları oluşturacağını ve böylece petrol destekli kripto para ile ihracat yapabilecekleri vurgulandı. Maduro aynı zamanda devlete bağlı bir petrol ve doğalgaz şirketi olan PDVSA’nın ABD yaptırımlarına maruz bırakıldığını belirtti.

”Bu demek oluyor ki Venezuela petrol, gaz, demir, alüminyum, petrokimyasal ürünler, kakao ve Güney Amerika ülkelerinden ihraç edilmiş diğer bütün ürünler için Petro ile ücretlendirme yapabilecek. Buna ek olarak, çıkartılan bir kararname ile, Venezuela Merkez Bankası (BCV) küçük madencilik işlemlerinden elde edilen altın ve el yapımı ürünler için Petro tahsil edebilecek.”

Özel Şirketler, ”2016 ve 2017 yılları arasında faaliyetleri yüzünden battıkları büyük borç” da dahil olmak üzere vergilerini Petro ile ödeyebilecekler.

Petro’nun Ön Satış Detayları

Gazetenin haberine göre, %52.7 katılımcı Dolar ile, %22.59 katılımcı ise Yen kullanarak ödeme yapma niyetinde. %15.9 EURO ile ödeme yapmak isterken %7.9 ise ETH (ethereum) ile ödeme yapmayı planlıyor. İşin şaşırtan tarafı ise sadece %0.7’lik bir topluluk BTC ile ödeme yapma niyetinde.

Asırlık bağımsız düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü, Venezuela Meclisi, ABD senatörleri, Trump ve diğerlerinin eleştirilerine cevap olarak:

”Dünyadan saygı istiyorum. Biz diğer ülkelerin mali girişimlerine karışmıyoruz. Güçlü olsalar da olmasalar da. Venezuela neden kendi gelişimi, refahı, barışı ve ekonomik gelişimi için finans kaynağı oluşturmaya çalıştığında böyle bir zulme uğruyor?”

Petro ”yoluna devam edecek ve kimse bizim kripto paramızı durduramayacak” diyerek sözlerini noktaladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment