Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Altın İçin Kritik Gün: İki Aylık Gidişat Son Buldu

Aylardır yükselişiyle tüm gözleri üzerine çeken altın fiyatı, bu hafta yaşanan gelişmelerin ardından haziran ayından beri görülmemiş bir grafik çizdi. Haftalık bazda yüzde 4 gerileyen altın fiyatı, haziran ayından beri ilk haftalık düşüşünü yaşadı. Altın fiyatı, mart ayından beri bu kadar büyük bir haftalık kayıp yaşamamıştı. Finans uzmanları altının 9 haftalık yükseliş seyrini sonlandırmasının etkilerini konuşuyorlar.

Geçtiğimiz hafta 2.070 dolar rekorunu gören ons altın fiyatı, şu an 1.950 dolar bandından işlem görüyor. Ons altın haftalık olarak yüzde 4 geriledi. Uzmanların değerlendirmesi Amerika Birleşik Devletleri’nin ekonomik olarak toparlanması halinde ons altının fiyatının düşeceği yönünde.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) geçtiğimiz günlerde işsizlik rakamlarını açıkladı. 5 aydır bir milyonun altına inmeyen işsizlik rakamı, 963 bin oldu. Uzmanlar, işsizlik oranındaki düşüşün, Koronavirüs vakalarındaki azalmaların ekonomiyi normale döndüreceğini ve altın fiyatlarını da düşüreceğini öngörüyor.

ABD, perşembe günü 10 yıllık hazine bonosunun getirisini açıkladı. Açıklamaya göre hazine bonosunun getirisi yüzde 0.727’ye yükseldi. Ayrıca bono getirisinin en son bu seviyelere 24 Haziran’da ulaştığı hatırlatıldı. Finans uzmanları tüm bu açıklamalarla ABD’nin ekonomik toparlanma sinyalleri verdiğini ve bu sinyallerin ons altının düşüş sebepleri arasında yer alabileceğini söylüyor.

Altın Ne Kadar Düşer?

Altının düşüşünü yorumlayan Goehring & Rozencwajg Associates’in yönetici ortağı Leigh Goehring, ons altının 2 bin dolar seviyelerine tekrar ulaşıp yeni rekor kırmasını beklemiyor. Bunun yerine bin 500, bin 700 dolar bandına kadar gerileyeceğini iddia ediyor. Goehring, 2021 yılının başına kadar ons altının düşüş yaşayacağını söylüyor. Düşüşe sebep olarak, Koronavirüs yüzünden duran iş hayatının tekrar harekete geçmesini ve kazançlarını düzenli hale getiren altın yatırımcılarının ellerindeki altını piyasa sürmelerini gösteriyor.

Altının haziran ayından beri ilk kez aşağı yönde bir haftalık kapanış yapmasının önümüzdeki günlere nasıl yansıyacağı merak konusu. Bazı isimler Goehring’in aksine altın fiyatında uzun ömürlü bir düşüş olmayacağını düşünüyorlar. Gerek yerli gerek yabancı birçok altın uzmanı, altın fiyatının önümüzdeki aylarda yükselmeye devam edip yeni rekorlar kırabileceği yönünde söylemlerde bulunuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment