Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya Bitcoin Borsalarını İnceleyecek

Bir süre önce paylaştığımız haberde, Japonya Finansal Hizmetler Kurumu’nun ekim ayında Bitcoin borsaları üzerinde bir gözetleme başlatabileceğini duyurmuştuk. Gelen son haberlere göre her şey hazır ve artık gözetim başlayabilir durumda.

Finansal Hizmetler Kurumu (FHK) önümüzdeki aydan itibaren kripto para borsalarını daha yakından incelemeye başlayacak.

Japonya bu yılın nisan ayı başlarında Bitcoin borsaları için siber güvenlik, uygun hizmet koşulları gibi konuları ele alan ideal standartlar belirleyerek bunu bir yasa haline getirmişti. Japonya Times‘a göre de FHK’nın bu borsaları yakından incelemeye başlama sebebi, borsaların bu yasaya uyup uymadığını kontrol etmek.

Bir FHK yöneticisi, bu gözetimin hem borsaları yasal olarak düzenlemek hem de kripto para piyasasının sağlıklı bir şekilde büyüdüğünden emin olmak adına yapıldığını söylüyor:

“Amacımız hem piyasaya teşvik etmek hem de yasal düzenlemeler getirmek…Piyasanın sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyoruz.”

Nisan ayında getirilen ödeme hizmetleri yasası, borsalara “anti-para aklama” ve “müşterini-tanı” kurallarını da beraberinde getirdi.

Yasa aynı zamanda tüm borsaların eylül ayı sonunda yetkililere, kurallara uyduklarına dair bir bildiri vermeleri gerektiğini belirtiyor. FHK’nın aynı zamanda borsalardan herhangi birini özel olarak gidip kontrol edebilme yetkisi bulunuyor.

Japonya’da bulunan 20’den fazla borsayı gözlemlemek için FHK geçtiğimiz ay yaklaşık 30 kişiden oluşan bir gözetim ekibi oluşturdu.

Japonya’nın almaya çalıştığı bu güvenlik önlemlerini anlamak güç değil. Çünkü yalnızca bu yılın ilk 7 ayında Japonya’da kripto para sahtekarlığına bağlı 33 dava yaşandı ve bu davaların toplam zararı yarım milyon dolardan fazla ediyor.

Bunun da ötesinde, şuan epey şöhrete sahip Japonya tabanlı bir borsa olan Mt Gox, 2014 yılında batmış ve bunun sonucunda kullanıcılar milyonlarca dolar kaybetmişti. Mt Gox olayı sonrasında Japonya’da hukuk yetkilileri bu durumun kripto para endüstrisini yasal olarak düzenlemeye başlamak için örnek niteliğinde olduğunu belirtmişti.

Çin’in önce ICO’lara sonra ise kripto para borsalarına uyguladığı sert yaptırımlar sonrasında, Çinli pek çok müşteri yatırımlarını Japonya borsalarına aktarmaya başlamıştı. Çin kripto paralara böyle katı davranırken Japonya’nın bu denli ılımlı yaklaşması, Japonya’ya daha fazla müşteri gidebileceğinin göstergesi gibi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment