Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kazakistan Kendi Kripto Parasını Çıkarıyor

Rusya’nın iddialı hamlesinden sonra Kazakistan da devlet destekli dijital para oluşturma niyetleri olduğunu açıkladı.

Duyuru, hükümet destekli Astana Uluslararası Finans Merkezi’nin (AUFM), Maltalı bir şirket olan Exante ile ortaklık anlaşması yaptığını bildirmesiyle gerçekleşti.

Yeni Nesil Yatırımcılık

Kendilerine “yeni nesil yatırımcılık” ismini yakıştıran Exante firması, Kazakistan’ın kripto para piyasasını geliştirmek adına AUFM ile birlikte çalışacağını açıkladı.

AUFM’nin yöneticisi Kairat Kelimbetov: “Blockchain ve kripto paralar günümüz ekonomisinde iyice yaygın hale geldi” diyerek ekledi:

“Astana’nın önde gelen finansal düzenleyicileri Kazakistan’ın fintech (finansal teknoloji) ekosisteminin temellerini atmak için çalışmalara çoktan başladı. AUFM’nin blockchain teknolojisinde uluslararası anlamda bir merkez haline gelebileceğine inanıyoruz ve dijital paraların gelişimini sağlamak şuan için yakın gelecekteki önceliğimiz.”

Hükümet Destekli

Hiçbir merkeze bağlı olmayan kripto paraların yasal olarak nasıl düzenleneceği konusunda pek çok tartışma dönüp duruyor. Bir tarafta İsviçre gibi ılımlı bir geçiş sağlamaya çalışan ülkeler var; bir tarafta da Çin gibi katı bir yasak getiren ülkeler var.

Bir taraf ılımlı, bir taraf katı yaklaşıyor dedik ama son zamanlarda, yakın zamanlarda, yepyeni bir akım ortaya çıkmaya başladı. Bitcoin’i, diğer tüm kripto paraları, ICO’ları yasal olarak düzenlemekle uğraşmaktansa ülkeler kendi kripto paralarını çıkarıyor.

Ağustos ayında Estonya kendi devlet destekli dijital parasını, Estcoin‘i, çıkarma niyetini belirtmişti. Küçük Baltık devleti, Estcoin’i ICO aracılığıyla çıkarmayı düşünüyordu.

Geçtiğimiz ay Japonya’dan da buna benzer bir haber çıktı. Japonya’nın J-Coin isimli kendine ait bir dijital para çıkaracağı konuşuluyor.

Tüm bunların arasındaysa tabii ki de Rusya’nın kendi parasını, CryptoRuble‘yi çıkaracağı haberi en büyük etkiyi yaratan haberdi. Ama Rusya’nın kendi dijital parasını yapmak için gittiği yol, diğer ülkelere göre biraz farklı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment